Rohanó világunkban a rendszeres testmozgásról a legtöbben hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Főleg a fiatal szülők esnek bele ebbe a hibába, akiknek gondoskodniuk kell a csemetéikről, ami hatalmas kihívást jelenthet. Ettől függetlenül az egészséges és aktív életmód kialakítására célszerű ügyelni, hiszen meghatározó a szerepe egészségünk megőrzése érdekében. A rendszeres fizikai aktivitás segít abban, hogy testünk és elménk jobban működjön, hosszú távon pedig számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti. De hogyan lehet ezt megvalósítani, ha kisgyermekekkel is törődni kell? Nos, ez nemcsak lehetséges, hanem a gyerekek bevonásával még élvezetes is lehet.

A babakocsis séták vagy futások kiváló módszerei annak, hogy mozgásba hozzuk a testünket, miközben a gyermekünk is velünk van. Otthonunkban is futhatunk egy remek futópadon, kiváló választásnak bizonyulhat például a Technogym Excite Run. Ezen kívül a friss levegőn való tartózkodás is jótékony hatással van a szervezetre. Ma már kifejezetten kaphatóak olyan babakocsik, amelyek futáshoz lettek kifejlesztve, ezek fő előnye, hogy stabilabbak, masszívabb a szerkezetük, tehát jobban bírják a strapát.

Az otthoni torna egy másik kiváló módja annak, hogy mozogjunk, miközben a gyerekeket is bevonjuk. Csináljunk közösen gyakorlatokat, amelyek fejlesztik még a gyermek készségeit is, ilyen például a guggolás, a ugrás vagy a futás. Egy ilyen edzés alkalmával a gyermek koordinációs képességei jelentősen fejlődnek, közben pedig a szülő is aktívan mozog. A kerékpározás nem csak egészséges, de a gyerekek általában nagyon élvezik is. Kisebb gyerekek számára különféle gyermekülések és biciklis utánfutók állnak rendelkezésre, így ők is részt vehetnek a családi kerékpártúrákon.

Miért fontos az egészséges életmód?

A rendszeres fizikai aktivitás számos egészségügyi előnnyel jár. Segít az ideális testsúly megtartásában, jót tesz a szív- és érrendszernek, valamint javítja a csontok és izmok állapotát. A mozgással elkerülhetjük a krónikus betegségek kialakulását, ilyen lehet a szívbetegség, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és bizonyos daganat típusok kialakulása.

A testmozgásnak szellemi előnyei is vannak, megelőzhetjük  a stresszt és a szorongást, javíthatunk az alvásminőségen, illetve a hangulatunkon, közérzetünkön. Számos kutatás kimutatta, hogy a rendszeres fizikai aktivitás hozzájárul a jobb mentális egészséghez és a pozitív életminőséghez.

Az egészséges életmódra nevelést már egészen kis korban javasolt elkezdeni . Ha a gyerekek látják, hogy a szüleik aktívak és élvezik a mozgást, nagyobb eséllyel válnak aktív felnőttekké. A gyermek bevonása a testmozgásba több szempontból is hasznos. Először is, ez lehetőséget biztosít arra, hogy a gyermek és a szülő között erősödjön a kötelék, másodszor, a fizikai aktivitás elősegíti a gyermek fejlődését.