Ahogy idősödünk, az egészséges életmódra való törekvés még fontosabbá válik. Egyik alappillér a rendszeres fizikai aktivitás, ami segít megőrizni a test és a szellem vitalitását. A táplálkozás mellett éppen ezért nagy hangsúlyt szükséges fektetni a rendszeres mozgásra és ez érvényes az idősebb korosztályra is.

Miért fontos a rendszeres mozgás még idősebb korban is?

A rendszeres fizikai aktivitás számos előnnyel jár mindenkinek, de különösen az idősek számára. A testmozgás hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez, ami segíthet a betegségek elleni küzdelemben és az egészség fenntartásában. Ezen kívül a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a csontritkulás és bizonyos ráktípusok kockázatát is csökkenthetjük a mozgással, de javíthatunk a csontsűrűségen, így kisebb eséllyel következik be csontritkulás vagy csonttörés.  Bármilyen mozgásforma természetes hangulatjavító, mivel endorfinokat szabadít fel, ami segít a depresszió és az szorongás kezelésében. A testmozgás által megőrizhetjük és javíthatunk a fizikai kondíción, így jobb életminőséget érhetünk el.

Milyen gyakran mozogjunk és mely mozgásformát válasszunk?

Ajánlások alapján az időseknek hetente ötször, legalább 30 percig kellene mérsékelt intenzitású testmozgást végezniük. Azonban lényeges, hogy a mozgásformát és az intenzitást a személyes egészségi állapothoz igazítsuk. A sétálás az egyik legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja a testmozgásnak, ami a többség számára kivitelezhető. Szabadtéren és beltéren is végezhető, ráadásul az állóképesség fenntartásában is jelentős a szerepe.

Az úszás is kiváló sporttevékenység, alacsony terhelésű, ami kíméli az ízületeket, miközben erősíti az izmokat és javítja a szív- és érrendszeri állapotokat. A jóga segíthet a rugalmasság és az erő növelésében, valamint csökkentheti a stresszt és a szorongást. Számos, különböző nehézségi szintű jógastílus létezik, így mindenki megtalálhatja a számára legideálisabbat. A csoportos tornaórák is remek választásnak bizonyulnak, nem csak a fizikai aktivitást javítják, hanem lehetőséget adnak a társasági életre is, ez pedig szintén jót tesz a közérzetnek, főleg az idősebbek tekintetében. A Tai Chi egy kínai mozgásforma, mely lassú, folyamatos mozgásokra épül. Nagyban hozzájárul a koordináció és az egyensúly fenntartásához, valamint a stressz csökkentéséhez.

Mire figyeljünk mozgás közben?

Az idősebb korosztálynak fontos a testjelzésekre figyelni. Ha bármilyen fájdalmat vagy kényelmetlenséget érzünk, abba kell hagyni a tevékenységet és szükség esetén konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, de bejelentkezhetünk egy magán ortopédia szakrendelésére is. Mindig ügyeljünk a megfelelő bemelegítésre és levezetésre, ezáltal a sérüléseket is elkerülhetjük. A megfelelő hidratálás és az egészséges étrend is fontos a testmozgás idején. A szervezetnek elegendő folyadékra és tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön és regenerálódjon.