A szabadban sokan szeretnek időzni, bár a téli, szürke hónapokban a legtöbben szívesen tartózkodnak zárt térben. Mindez teljes mértékben érthető, hiszen nem kellemes kint fagyoskodni, amikor repkednek a mínuszok, pedig egészségünk szempontjából ilyenkor is fontos, hogy elegendő időt töltsünk a természetben. A csípős idő tehát ne tartson vissza senkit a szabadban töltött tevékenységektől, lehetőleg még a gyerkőcöket is vigyük magunkkal. Amennyiben megfelelően választjuk meg az öltözéket a kinti hőmérséklethez, attól sem kell tartanunk, hogy megfázunk. A kintlétünk alatt az is teljesen természetes, ha elkezd folyni az orrunk, a szervezet lényegében így szabadul meg a felgyülemlett baktériumoktól, ezt szakértők is alátámasztották már. A téli kintlét is nagyban elősegíti a D-vitamin raktárak feltöltését, mivel ilyenkor kevesebbet süt a nap, a készletek képesek gyorsan kimerülni. A D-vitamint étrend-kiegészítők segítségével is pótoljuk, ezeket bármilyen gyógyászati webáruház kínálatából beszerezhetjük.

Miért jó még a szabad levegő?

A hidegben a testünk több kalóriát éget el, ezáltal az anyagcsere is felgyorsul, ilyenkor a szervezetünk lényegesen több energiát használ, tehát könnyebben szabadulhatunk meg a felesleges kilóktól. A mentális egészségre is pozitívan hat a hideg levegő, az aktív mozgás ráadásul a kedvünket is jobbá teheti. Az éles levegő hatására javul a koncentrációs képességünk, ezáltal jobban el tudjuk majd látni feladatainkat. A figyelemzavarban szenvedő gyermekek például kétszer olyan jól tudnak odafigyelni a feladatra, ha előtte hosszabb időt töltöttek el a levegőn.

Mindig nézzük meg, hogy hány fok és milyen idő várható, amikor ki akarunk menni és ennek megfelelően válasszuk meg az öltözékünket. A legjobb rétegesen öltözködni, így nem lesz gond, ha melegünk van, de fázni sem fogunk.