A tudatos családtervezés olyan folyamat, amely során át kell gondolni a család anyagi helyzetét, a szülők egészségét, a gyermeknevelésre fordítható időt és energiát, valamint a gyermekkel való minőségi időtöltés lehetőségeit. Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy a család milyen körülmények között szeretné a gyermeket nevelni.

Milyen szempontokat célszerű figyelembe venni mielőtt belevágunk?

A legfontosabb szempontja a tudatos családtervezésnek a szülők fizikai és mentális egészségének megőrzése. A gyermekvállalás előtt számos egészségügyi szempontot javasolt betartani, ilyen például az egészséges táplálkozásra való átállás, a rendszeres testmozgás bevezetése, valamint szükség esetén a krónikus betegségek kezelése. Egy megbízható nőgyógyász felkeresése sem maradhat el, aki ellenőrzi, hogy rendben vannak-e a dolgok. Emellett a leendő szülőknek tisztában kell lenniük a genetikai kockázatokkal is, amelyek befolyásolhatják a gyermek egészségét.

A pénzügyi tervezés is elengedhetetlen része a tudatos családtervezésnek. A gyermeknevelés jelentős anyagi kötelezettségeket von maga után, beleértve az élelmezést, az egészségügyi ellátást, az oktatást és a különféle kiegészítő tevékenységeket. A szülőknek érdemes előre gondoskodniuk ezekről a költségekről, hogy biztosíthassák gyermekük számára a biztos jövőt.

A tudatos családtervezés azonban nem csak a gyermekvállalás előtti előkészületeket foglalja magába, hanem a szülői szerepvállalás folyamatos fejlesztését is. A szülők lehetőleg készüljenek fel arra, hogy mindig képesek legyenek támogatni gyermekük fizikai, érzelmi, szellemi és szociális fejlődését. Ebbe beletartozik a gyermekkel való minőségi időtöltés, a nevelési módszerek folyamatos tanulmányozása és alkalmazása, valamint a gyermek egyéni képességeinek és érdeklődésének megfelelő támogatása.

A tudatos családtervezés egy olyan átfogó megközelítést jelent, amely által a leendő szülők felkészülten és felelősségteljesen vállalhatnak gyermeket. Ez a megközelítés hozzájárul a családok jólétéhez, a gyermek boldog és egészséges fejlődéséhez, valamint a szülők és gyermekek közötti erős és pozitív kapcsolat kialakításához.