A családi autót úgy kell megválasztania a családnak, hogy az mindenki számára kényelmes, kellően tágas és biztonságos legyen. Egy nagyobbacska család, amikor egy hosszabb útra indul, jellemzően nem kevés csomagot és holmit visz magával, éppen ezért a csomagtérnek sem árt nagyobbacskának lennie. Modern világunknak köszönhetően ma már számos olyan kiegészítő is beszerezhető az utastérbe, amelyek könnyebbé teszik a dolgunkat, ilyen lehet például egy olyan ülésre húzható tároló, amibe tehetünk a gyerekeknek játékokat, italt vagy éppen ennivalót, így könnyen elérik és nem mindig szükséges megszakítani az utunkat azzal, hogy megállunk egy pihenőben.

Melyek a legfontosabb jellemzők egy családi autó tekintetében?

Biztonság szempontjából ideális, ha az autó több légzsákkal,  ABS rendszerrel és lehetőleg továbbfejlesztett biztonsági funkciókkal, például sávtartó rendszerrel, holttér-figyelővel, automatikus vészfékezéssel és gyermekülés rögzítő rendszerrel (ISOFIX) rendelkezik. A járműnek, mint már említettük, elég helyet kell biztosítania minden utas számára, beleértve a gyermeküléseket is, valamint elegendő csomagtérrel kell rendelkeznie a családi kirándulásokhoz vagy a nagybevásárlásokhoz. Az ülések kényelmére tehát ügyeljünk, de az sem árt, ha van klímaberendezés, ami a nyári forróságban meglehetősen élvezetesebbé teszi az utazást, illetve valamilyen szórakoztató rendszer.

A családi autó rendszeres karbantartása is rendkívül fontos szempont, hiszen így garantálhatjuk a legjobban az utasok biztonságát. Évente legalább egyszer vagy 10-15 ezer kilométer megtétele után vigyük el a gépkocsit egy megbízható szervizbe, hogy alaposan átvizsgálják. Kiemelt szerepet kap ilyenkor az olajcsere, hiszen a túlságosan elhasználódott, mondhatni már szennyezett kenőanyag kárt tehet az autóban, arról nem beszélve, hogy mindez jelentősebb anyagi terhet jelent. Az olajcsere budapesten, a fővárosban sem jelent nagy kiadást, ezért okvetlen célszerű elvégeztetni. Meghatározó a szűrők cseréje is, a fékek megvizsgálása, gumiabroncsok és más egyéb alkatrészek állapotának az ellenőrzése.

A fékrendszer alapvető a biztonságos vezetéshez, tehát a fékbetétekre és féktárcsákra sem árt vetni egy pillantást, a kopás jelei már árulkodóak lehetnek. A fékfolyadék szintjét is nézessük meg, mivel, ha alacsonyan van, akkor csökkenthet a fékek hatékonysága.

Az autó összes fényforrásának – beleértve a fényszórókat, az irányjelzőket, a féklámpákat és a tolatólámpákat – működnie kell. A halványan vagy egyáltalán nem világító lámpák azon kívül, hogy balesetveszélyesek, még büntetést is kiszabhatnak érte.