A jó babajátékokat nem könnyű megválasztani, a legjobb, ha a baba korának és képességeinek megfelelően válogatjuk a játékokat össze. Fejlesztő játékokat modern világunkban már csecsemőknek is készítenek, nem csak az óvodáskorúaknak vagy bölcsiseknek. A kisgyermekek képességeit számos dolog fejlesztheti, ilyen lehet a szórakozás, a tanulás, amelyben a felnőttek képesek a legtöbb segítséget nyújtani. Ezáltal fejlődik a kreativitás, az ügyesség, a kognitív és érzelmi erő és a képzelet is erősödik. A jó fejlesztő játék ösztönzően hat az aktív játékra. A gyerekek figyelmét igyekezni kell minél több ideig lekötni, hiszen igazi örökmozgókról beszélünk. A babák szüntelenül tenni akarnak valamit, legyen szó gyömöszölésről, nyomkodásról, szétszedésről, összerakásról, de ha a játék helyettük végzi el a feladatok nagy részét, akkor rövid ideig érdekli őket és már keresnek is valamilyen másik elfoglaltságot.

Mit fejlesztenek a mozgásos játékok?

A csecsemőknek szóló mozgásos játékok nagyszerűen ösztönzik a fizikai fejlődést . Az ilyen típusú tevékenységek lehetőséget nyújtanak a szülőkhöz való kötődés kialakulásához is. Sokan játszanak a babával „kukucsosat”, ami nem véletlen, hiszen a babák imádják a meglepetést és az örömöt, amikor újra megpillantják az anyukájuk vagy apukájuk arcát és ez a játék bárhol és bármikor játszható. Vannak játékok, ahol a csiklandozásé a főszerep, közben lehet valamilyen vidám dalocskát is énekelni. A babák az efféle játékok közben élvezettel figyelik a mozdulatokat és meg is próbálják a legtöbbet leutánozni. Bizonyos játékok nagyszerűen fejlesztik a csecsemő egyensúlyát, mozgását és koordinációját, persze, ha nem áll valamilyen ortopédiai rendellenesség a háttérben, ezeket többnyire a csecsemő csípőszűrések alkalmával kiszűrnek.

A kúszások, gurulások, mászások, futások, járások és az ugrálások azon alapmozgások közé tartoznak, melyek érintik a legfőbb izomcsoportokat. A babáknál a kiságyra rögzíthető játékok, a játszószőnyegek, a babatornázók mind hozzájárulnak az egészséges ütemben történő fejlődéshez.