Az egészséges életmód alapvető része a rendszeres testmozgás, függetlenül attól, hogy milyen évszak van. A rendszeres testmozgás javítja az immunrendszer működését, segít a betegségek megelőzésében és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség erősítésében. Ez különösen fontos télen, amikor az emberek hajlamosak betegeskedni.

A téli hónapokban hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, de a rendszeres testmozgással meggátolhatjuk, hogy kialakuljon. A mozgás javítja az anyagcserét, növeli a test rugalmasságát, javítja a vérkeringést és csökkenti a stresszt. Télen többen hajlamosak arra, hogy csökkentsék a fizikai aktivitást, mert a hideg időjárás nem igazán ösztönzi az egyéneket arra, hogy a kényelmes otthonukat elhagyják.

A rendszeres testmozgás egyik legfontosabb előnye az egészség javítása, ráadásul segít megelőzni az elhízást, a szívbetegségeket, a magas vérnyomást, a diabéteszt és más betegségekkel kapcsolatos kockázatokat. A mozgásszegény életmód hátrányai közé tartozik az egészség romlása. Ha valaki nem rendszeresen sportol, akkor nagyobb eséllyel kerül rá súlyfelesleg, de megnő a szívbetegségek kialakulásának a kockázata is. Fontos, hogy a gyermekek is rendszeresen mozogjanak télen és, hogy sokat tartózkodjanak a szabad levegőn, örülnének például egy függőhintának, amit felakaszthatunk egy fára

Mit sportoljunk télen?

Számos tevékenység közül választhatunk, ha kifejezetten téli sportot szeretnénk űzni, ezek ráadásul lehetővé teszik, hogy a szabad levegőn tartózkodjunk.

A síelés és snowboardozás télen az egyik legnépszerűbb sporttevékenység a havas hegyekben. A snowboard kihívást és adrenalint jelent és közben gyönyörködhetünk a havas téli tájban. A korcsolyázás is remek választásnak bizonyulhat, ezt jellemzően kicsik és nagyok egyaránt élvezik.hogy eltöltsd az időt a téli hónapokban.

A síelés szintén lehetővé teszi, hogy élvezzük a havat és a tájat, miközben edzünk. Lényegében egy kiváló aerobik tevékenység, amely megmozgatja a testünket és javítja az állóképességünket. Amennyiben szeretjük a hokit, akkor a nekünk való sport a jégkorong. Lehetőségünk van csatlakozni egy jégkorong csapathoz, de hobbi szinten a barátainkkal is űzhetjük. A hosszabb séták, túrák a hóval borított erdőkben és hegyeken különösen szép élményt nyújtanak télen. Azonban nagyon fontos, hogy legyen megfelelő felszerelésünk, így lehetünk teljes biztonságban.

Bármelyik sportot is válasszuk, fontos, hogy készüljünk fel a hideg időre és lehetőleg rétegesen öltözzünk. A hideg időjárásban meghatározó szerepe van a bemelegítésnek és a megfelelő nyújtásnak, így elkerülhetjük a sérüléseket.