1330 lett megalkotva egy úgynevezett pólyarend, ami számos szabályt írásba fektetett, ezek pedig a lovagrendtagjainak szóltak. Lefektették a megfelelő viselkedést és szabályokat, valamint kitértek az ideális harcmodorra is. A lovagi tornák alapvető reguláira is részletesen kitértek, gyakorlatilag ez volt régebben a szabálykönyv. Károly Róbert nevéhez köthető a legkorábbi lovagrend megalapítása, 1326. április 24-én létre is hozták a Szent György társaságot. A szabályok nélküli harcok hatalmas vérontásokhoz vezettek, tehát mindenképp szükség volt ezeknek a megalkotására.

A lándzsatörésben résztvevő lovagok mindössze négy alkalommal csaphattak össze és, amikor az egyik lovag eltalálta a másikat, akkor azt tekintették legyőzöttnek, akinek nem tört szét a fegyvere, hanem ép maradt. Döntetlent abban az esetben hirdettek ki, amikor csupán sisakot ért a lándzsa. Amikor a lovag két kopját is szétroncsolt az ellenfél páncélján, de az ellenfél lelökte őt a lóról, szintén döntetlen kihirdetése szükséges. Ha az egyik lovag ellenfelét és annak lovát is ledönti, de a következő megmérettetésben ő kerül a földre, akkor a lóval elesettet kell kihirdetni győztesnek, mivel ilyenkor a hiba valószínűleg az állatban volt.

Ebben az időszakban, ha a lándzsa keresztben tört meg a törzsénél, akkor nem ítélhették meg töröttnek. Volt, hogy a lovagok két-két kopját hasítottak szét és ez is leginkább döntetlent jelentett. Ha a négy összecsapás során egyik fél sem találja el a másikat, akkor a lovagok hiányosságára hívták fel a figyelmet. Az is előfordult, hogy a lovag kezéből kiesett a lándzsa, ilyenkor az ellenfélnek felfelé kellett állítania a sajátját, hogy még véletlenül se üsse meg a másikat, mert ez lovagiatlan cselekedetnek számítana. A különféle eseteket lényeges volt megfelelően megítélni, erről pedig négy bíró is gondoskodott, kettő az egyik lovagot figyelte, a többiek pedig a másik félt.

Milyen lehetőséget nyújtottak még ezek a tornák?

Az ifjú lovagoknak ilyenkor volt lehetősége megmutatni a királynak, hogy mit tudnak és a lovagi címet is volt lehetőségük elnyerni. A torna elején a lovagok nevét is felsorolták, továbbá magyarázatot adtak a címerekről és a lelátón ülő hölgyeket, urakat is bemutatták. Napjainkban sokan gyűjtik a lovagi tornákhoz kapcsolódó régebbi tárgyakat, például a Viktor Berbekucz medieval reenactment store kínálatában is rengeteg különlegesség kapható.