A szintkülönbségek áthidalása céljából ma már számtalan olyan családi házba is telepítenek személyemelőket, amelyek 2, 3, illetve 4 szintesek. Ezen kívül éttermekben, egyéb vendéglátóhelyeken, boltokban, cukrászdákban és galériákban is előszeretettel alkalmaznak ilyen felvonókat, mivel nagy könnyebbséget jelentenek a munkafolyamatok során. A magánlakások kényelme pedig jelentősen növelhető a liftekkel, ráadásul így akadálymentessé is válik. Az akadálymentesítés nem csak a mozgássérültek , rokkantak hétköznapjait teszi élhetővé, hanem az idősebbek, várandós kismamák, kisgyerekkel rendelkezők mindennapjait is megkönnyíti. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel könnyebb így a babakocsit mozgatni, esetleg a fát felvinni a garázsból, ha van kandallónk, de a boltból hazaérve, a bevásárolt dolgokat sem kell felcipelni a lépcsőn. Az efféle liftekkel ráadásul a ház értéke is nagyban növelhető.

A személyemelők nem fogyasztanak sokat, a szakemberek szerint kevesebbet, mint egy átlagos hűtőszekrény, tehát egy évre nézve nem sok a fenntartási költségük. További előnyük, hogy csendesen működnek, így a szomszédokat sem fogjuk zavarni. Azokból a liftekből, amelyeket otthonunkba is lehet telepíteni, létezik hidraulikus és villamos hajtású is, de a méretük is teljesen változó, lehet egyszemélyes vagy akár 5 férőhelyes is. Kinyitható emeleti ajtóval, fülkeajtó nélkül és automata ajtóval is megrendelhetőek, ezekhez a liftekhez is szükséges egy zárt akna, amiben maga a lift mozoghat. Az akna lehet vasbetonból vagy zárt acélszerkezetből. Célszerű építész segítségét kérni, hogy az adott épülethez milyen kialakítású lenne a legideálisabb, de a lift forgalmazó munkatársaival is érdemes egyeztetni.

Mi a hivatalos teendő, ha liftet szeretnénk az otthonunkba?

Először is lifttervet kell készítenie a szakembereknek, majd az önkormányzattól építési engedélyt szükséges kérnünk. Ezt követi a beszerelés, végül egy akkreditált szervezet felel az átadásért. A karbantartást a gyártó ajánlásainak megfelelően végezzük el, lehetőleg rendszeresen, erre általában 3 havonta kerül sor.