A nyári kánikula a gépjárművekre is jelentős kihívásokat támaszthat. Az autók számos eleme sérülhet a tartós hőhatás következtében. Az akkumulátorok meglehetősen érzékenyek a magas hőmérsékletekre, ráadásul a meleg gyorsíthatja az akkumulátor folyadékának elpárolgását, ami csökkenti annak élettartamát és hatékonyságát. A motor és hűtőrendszer is extra terhelés alá kerül, mivel a hűtőfolyadék gyorsabban forrósodik fel, ez pedig fokozott igénybevételt jelent. A gumik állapota is romolhat a forró aszfalton,  a forró aszfalt és a túlhevült levegő együtt növeli a defekt kockázatát. A külső és belső műanyag elemek, mint például a műszerfal, károsodhat a napsugárzástól, ami repedéseket és elszíneződéseket válthat ki, éppen ezért lényeges, hogy a jármű tulajdonosai megfelelő karbantartással és óvintézkedésekkel felkészüljenek a nyári hónapokra, hogy autójuk a lehető legjobb állapotban maradhasson.

Előkészületek, melyekkel elkerülhetjük a meghibásodásokat és a kellemetlenségeket…

Okvetlen ellenőriztessük a légkondicionáló rendszerét, ugyanis gyakran előforduló probléma lehet a hűtőközeg hiánya, illetve a szűrők is eldugulhatnak, ami jelentősen rontja a légkondicionáló teljesítményét. A hűtőfolyadék szintjének és állapotának ellenőrzése mellett győződjünk meg róla, hogy a hűtőrendszer nem-e szivárog. A hűtőfolyadék cseréjét sem szabad elhanyagolni, ezt legalább kétévente javasolt megtenni, de lehetőleg a gyártó utasításai szerint járjunk el.

A hőmérséklet emelkedésével növekszik a nyomás a gumiabroncsokban, ezért a nyomást rendszeresen ellenőrizzük. A megfelelő nyomás biztosítása mellett vessünk egy pillantást a mintázat mélységére, hogy elkerüljük a baleseteket és a defektek kockázatát. Az autó karosszériája és festése is extra védelmet igényel a nyári UV-sugárzás ellen. A rendszeres mosás és viaszolás segíthet megőrizni a fényezés állapotát és megelőzheti a festék halványulását, repedezését.

Milyen szolgáltatásokat érdemes igénybe venni?

Az autópolírozás folyamatának a célja alapvetően a karosszéria felületének mélytisztítása és fényesítése. Polírozás során speciális gépek és polírpaszta segítségével távolítják el a kisebb karcolásokat, oxidációs nyomokat és egyéb szennyeződéseket, amelyek az idő múlásával rakódnak a gépjármű felületére.

Miben más az autófóliázás?

Az autófóliázás egy másik népszerű módszer az autó védelmére és megjelenésének megújítására. Ilyenkor jellemzően egy speciálisabb fólia kerül a karosszériára, ami többféle színben és mintában elérhető, így a tulajdonosok testre szabhatják járműveik külső megjelenését. Az autófóliázás védelmet nyújt a karcolások, kőfelverődések és az UV-sugárzás káros hatásai ellen.

A kerámia bevonatok kemény réteget képez az autó festékén. Kiemelkedő védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, mint például a savas eső, madárürülék, UV-sugárzás. A kerámia bevonat jelentős előnye, hogy megkönnyíti az autó tisztán tartását, olyan tulajdonságokkal bír, amelyek által a víz és a szennyeződések egyszerűen leperegnek a felületről.

Az autópolírozás, fóliázás és kerámia bevonat alkalmazása által megőrizhetjük a jármű esztétikai állapotát, ráadásul értékének fenntartásában is jelentős szerepet játszanak. Mindenképp gondoljuk a belső térre is, lehetőleg az autókárpit tisztítás se maradjon el. Egy megbízható autókozmetika minden bizonnyal biztosítja az efféle szolgáltatásokat.