A várandósság ideje alatt jelentős szerepe van az ultrahang vizsgálatoknak, így tudják a legjobban kiszűrni a magzat fejlődésével kapcsolatos rendellenességeket. Ezen kívül a korszerű ultrahang készülékekkel a szülők is betekintést nyerhetnek a magzat életébe, a 3 és 4D-s felvételekkel jól láthatják a pocaklakó alakját, testrészeit. Az ultrahang vizsgálat segítségével azok a problémák is feltérképezhetőek, amelyek veszélyt jelentenek vagy az anya, vagy a baba egészségére nézve.

Mikor szükséges a terhesség ideje alatt ultrahangos vizsgálatot végeztetni?

A negyedik és a hetedik hét között történik meg az első ultrahang vizsgálat, ahol meghatározásra kerül a terhesség kora, ezt a petezsák és az embrió méretéből tudják megállapítani. A hetedik-nyolcadik hét környékén már a szívhang is hallható. Az első ultrahang vizsgálatnál fontos, hogy a méhen kívüli állapotot is kizárják. Ebben az időszakban akár az ikerterhesség is felismerhető. Az ultrahang vizsgálatot egy átfogó laborvizsgálat is követi, ahol a teljes vérkép, vizelet, vércukorszint is ellenőrzésre kerül.

Az első genetikai ultrahang a 12-14. hét között zajlik, itt már egészen pontosan meghatározható a terhesség kora. A szakorvosok a magzat ülőmagasságának a méretéből állapítják meg ennek az idejét, ami ebben az időszakban jellemzően 45 és 84 mm közé tehető. A kromoszóma- rendellenesség szűrésére javasolt a kombinált teszt, aminek egy részét az ultrahang vizsgálat teszi ki, de vérvétel is szükséges hozzá.

A második átfogó genetikai ultrahangot a 18-21. hét között szükséges elvégezni. A babát a lábujjától a feje tetejéig alaposan megvizsgálja a szakorvos, méretet vesz a koponyájának átmérőjéről, illetve a has körfogatát és combcsont hosszát is megnézi. Ellenőrzésre kerül az agyállomány szerkezete, az agykamrák tágassága, a mellkasi szervek, a szív billentyűi, valamint üregrendszere és a vér keringésének menete.

A várandósság 30. hetében szintén sor kerül egy újabb ultrahangos vizsgálatra. Ekkor kontrollálják a baba fejlődésének ütemét, a magzatvíz mennyiségét és azt is, hogy a lepény jól ellátja-e a funkcióját. Ebben az időszakban javasolt bejelentkezni 3 vagy 4D ultrahangra is.