Régebben még nem voltak annyira felkapottak a napelemes rendszerek, és főleg csak nagyobb intézményekre telepítették őket, jellemzően pályázati forrásokból, ám mára már egyre több családi ház tetején fedezhetőek fel, ami arra a következtetésre utal, hogy jelentősebb népszerűségnek örvendenek a háztartások körében. A családok nagy része önerőből valósítja meg a rendszerek kiépíttetését, ez pedig nem jelent mást, minthogy minden bizonnyal csökkent az áruk. A szakemberek szerint az elmúlt 15 évben nagy áresést lehetett tapasztalni.

De mégis mennyi az annyi?

Számításunk alapjául egy 5 kilowattos rendszert vettünk, amelyből a jó minőségű az 2 millió forintnál kezdődik. Az efféle rendszer természetesen napelemekből és inverterekből áll. Az olcsóbb, kínai márkák is megkérik az árukat, átlagosan ezekért is elkérnek körülbelül 1,6 milliót, tehát jelentősebb különbség nincs az olcsóbb és a drágább között, ezért célszerű alaposan mérlegelni, mielőtt meghoznánk végső döntésünket.

A verseny meglehetősen kisebb volt a napelemmel foglalkozó cégek között 10-15 évvel ezelőtt, hiszen jócskán kevesebben voltak jelen a piacon. Ekkoriban még magasabb árrésekkel dolgoztak és még az olcsóbb kínai márkák sem emésztették fel a piacot, tehát mondhatni, hogy a megrendelőknek nem igazán volt túl sok választásuk. Leginkább a drágább japán és a német márkákból volt mód válogatni. Ebben az időintervallumban egy jónak nevezhető 5 kilowattos rendszerért akár 7-8 millió forintot is elkértek minimum. 2010-re már 5 millió forintra csökkent a napelem ára. „2015-től, 2020-ig 25%-os árzuhanás volt megfigyelhető, ami lényegében meghozta a kereslet megnövekedését. A megtérülési idő 2015-ben 15 év alá esett be, mára pedig ez a szám 10 évre csökkent.

Levonva a következtetést megállapíthatjuk, hogy a jelenlegi napelem árak kedvezőbbek, így a háztartások lényegében egy jobb használt autó árából teljesen kiválthatják az áramellátást, sőt többen a fűtést is napelemekkel és hőszivattyúval oldják meg.