Otthonunkban is bőven felgyülemlenek olyan fontos iratok, amelyeket hosszú ideig meg kell őriznünk. Azt semmi esetre se kövessük el, hogy a papír alapú dokumentumokat hagyjuk feltornyosulni az asztalon. A papírok között bizony rövid idő alatt kialakulhat a fejetlenség és ekkor elég nagy káosz keletkezik. Sokaknak nem erősségük a papírok rendben tartása és számlatengerek, jótállási jegyek veszik őket körbe. Amennyiben a mi esetünkben is ez a helyzet, kénytelenek leszünk erőt venni magunkon, hogy végre rendszerezzük a dokumentumokat. Az efféle iratokat többféle módon is tárolhatjuk, a lényeg, hogy ha szükségünk van hirtelen valamelyikre, akkor rövid idő alatt elő tudjuk keríteni.

Hasznos tippek az iratok tárolására…

Az első legfontosabb lépés, hogy keressünk egy tágas helyet a lakásban, ahol az irataink helyet fognak kapni, fontos szempont, hogy ne legyenek útban. A fiókos, ajtós komódok ideális választásnak bizonyulhatnak. A gázszámlákat, bizonyítványokat, születési iratokat nyugodtan tehetjük egy helyre, de akár dossziékban is tárolhatjuk őket egy nyitott polcon. Sőt, a helyiséget nagyban fel is dobhatjuk, ha például mutatós, színes mappákat választunk a dokumentumok számára. A különféle nyomtatványokat színes cetlikkel is megkülönböztethetjük egymástól. Nagyon hasznos lehet a csomag lefűzőfólia, de a szivárvány színű gémkapcsok is jól jöhetnek. Az egymáshoz tartozó dokumentumokat össze is kapcsolhatjuk tűzőgéppel összetűzhetjük, így garantáltan egyben fognak maradni a lapok.

Irattartó papucsokba is rendszerezhetjük őket, a lényeg, hogy az egymástól eltérő papírok rendesen elkülönüljenek egymástól. A családtagjainkhoz tartozó dokumentumokat célszerű szétválogatni és csoportosítani. Amennyiben sikerült végeznünk a rendszerezéssel és kialakítottuk a számunkra legjobban átlátható rendszert, tehát elkészült az irattár profi körülmények között, mindössze annyi a továbbiakban a feladatunk, hogy az új papírok is a megfelelő helyre tegyük, valamint időnként nézzük át a dokumentumokat és, ami már érvényét vesztette, azt dobjuk ki.