A mai napig számtalan tévhit kering az interneten arról, hogy miért érheti meg a napelemes rendszer a családok számára. Míg hazánkban még mindig gyerekcipőben jár ez a téma, addig nyugaton egyre nagyobb részét termelik a megújuló energiaforrások az összfogyasztásnak. Érdekes tény mindez annak tükrében, hogy a fotovoltaikus energiatermelés technológiáját már közel 70 éve ismeri az emberiség.

Nem rövid távra szól

Egy napelemes rendszer telepítési ára meglehetősen borsosnak tűnik a legtöbb család számára, így mindenképpen egy hosszútávú befektetésről beszélünk. Sokan talán éppen ezért nem vágtak még bele, mert nehezen tudták elképzelni, hogy egy nagyobb kiadás majd 7-10 év múlva fog csak megtérülni. Ezen segíthet egy nemrég bejelentett új uniós pályázat, amely a tervek szerint 30-40%-os támogatást biztosít napelemes rendszerek telepítéséhez magánszemélyek számára úgy, hogy azt nem kell visszatéríteni.

Mikor térül meg egy napelemes rendszer befektetése?

Nézzünk egy egyszerű példát. Egy átlagos, 4 fős családi ház villamos energiafogyasztása havonta 230-250 kWh, ami nagyjából 10.000 forintos villanyszámlát jelent havi szinten. Ennek kiváltására egy kb. 1,4M forintba kerülő napelem rendszerre van szükség. Ha egyszerűen elosztjuk a villanyszámlával a rendszer bekerülési költségét, akkor könnyedén kiderül, hogy 10-12 évre van szükség, mire a telepítés megtérül.

A mai napelemes rendszerek várható élettartalma legalább 20 év, de a fejlődő technológiának köszönhetően nem ritka a 30 éves életciklus sem. Már ez alapján látható, hogy 10-20 évig képes a rendszer úgy kiszolgálni a háztartás energiaigényét, hogy az egy forintjába sem kerül a családnak. Ezzel hosszú távon 1,2-2,4M forint marad a családok zsebében tiszta nyereségként. Sőt, ha a pályázati lehetőség megnyílik, akkor a jelenlegi információk alapján ez még kedvezőbb megtérülést jelent a fogyasztók számára.

A gazdasági szempontokon túl a fenntartható jövőt is egyre többen gondolják fontosnak, amikor napelem rendszer telepítése mellett döntenek. Ám az előnyök sora még itt sem ér véget: egyre elérhetőbbé válnak a tisztán elektromos meghajtású autók, amelyeket otthon szintén lehet tölteni, így gyakorlatilag „ingyen tankolhatunk”. És ami talán a legfontosabb: a panelek rendeltetésszerű használat mellett szinte egyáltalán nem igényelnek karbantartást, ami más megoldásokkal szemben a működtetési költségeket is minimalizálja.