Az okos otthon megoldások eleinte valóban csak a magánszemélyek kényelmét és pénztárcáját hivatottak szolgálni, de az üzleti felhasználású épületautomatizálás is gyorsan elterjedt. Előszeretettel alkalmazzák éttermek, hotelek, lakóparkok is, hiszen jelentős költségmegtakarítás mellett a vendégek és lakók kényelméhez is hozzá tudnak járulni.

Egy hotel esetében például beállíthatja a vendég, hogy hány órakor emelkedjen fel a redőny, így sokkal élvezetesebb lesz az ébredés. A falra szerelt vezérlőpanel segítségével a szobaszerviznek közvetlenül is leadhatja a rendelését anélkül, hogy a telefont fel kellene emelnie. A kültéri- és beltéri világítás is szabályozható ezekkel az okos rendszerekkel.

Az épületautomatizálásnak köszönhetően valósítható meg az is, hogy az összes konnektor elzárja az áramot és a fűtés, vagy éppen a hűtés is lekapcsoljon, amikor a vendég távozik a szobából. Több tucat szoba esetén könnyen belátható, hogy milyen mértékű spórolás érhető el a rezsiköltségeken.

Az okos otthon megoldások az irodaházak számára is kiváló megoldásnak bizonyulnak…

Nagy hasznát veszik az irodaházak is az épületautomatizálásnak. Beállítható a rendszer segítségével például az is, hogyha az utolsó kolléga is elhagyta az irodát, akkor lekapcsoljon az összes villany. A beléptető rendszerre csatlakozva a menedzsment pedig bármikor ellenőrizni tudja, hogy a munkavállalók ténylegesen mennyi időt töltöttek el a vállalkozás területén, hányszor és mikor hagyták el azt.

De ugyanígy automatizálhatóak az ingatlanok előtti területek öntözőrendszerei is, így kézi beavatkozás nélkül, a meghatározott időpontban beindítható a locsolás, útjára engedhető a robot fűnyíró, vagy a kültéri világítás is szabályozható. Ezzel gyakorlatilag ki lehet váltani akár egy teljes munkavállaló bérköltségét is, aki ezekért a területekért lenne felelős a rendszer nélkül.

Szabályozható továbbá az ajtók működése, hiszen a beépített mágneszárak időzítetten, vagy bizonyos feltételek teljesülése esetén nyithatnak, vagy zárhatnak.

Az ilyen nagyobb méretű épületek a legtöbb esetben hatalmas rezsiköltséggel működnek. Az okos otthonok által inspirált ipari megoldások viszont jelentős mértékben csökkenteni tudják ezeket a kiadásokat.