hanghullámok

Lépten-nyomon halljuk, szerves része a modern civilizált életnek, de talán nem mindenki tudja, hogy mi is az az ultrahang. Nekik szeretnénk ezen cikkünkben kedvezni.

Az ultrahang igazából egyszerűen az, ami a nevében benne van. Egyrészről hang, tehát valamilyen közegben terjedő rezgés, másfelől pedig ultra, vagyis valamilyen tulajdonsága szerint erős, magas értékeket mutat. Az ultrahang esetében ez a tulajdonság a hang frekvenciája, vagyis a rezgés intenzitása. A 20kHz-nél (húsz kilohertz) magasabb frekvenciájú, más szóval egy másodperc alatt húszezernél többször rezgő hanghullámokat értjük.

Az ultrahangot a frekvenciáján kívül még az erőssége szerint is ketté kell bontanunk, amennyiben a felhasználási területeiről szeretnénk tájékozódni. megkülönböztetünk passzív és aktív felhasználási módokat. Passzív használatkor alacsony energiájú hullámokat használunk, melyek nem képeset igazán megváltoztatni sem fizikailag, sem kémiailag a célterületet. Mivel tudunk ilyen energiaszinten is ultrahangot előállítani, ez kiválóan alkalmas a legkülönbözőbb vizsgálatok (ultrahang vizsgálatot keressünk) elvégzésére, képalkotó eljárásokban játszhat főszerepet anélkül, hogy kárt tennénk a célobjektumokban. Használhatjuk távolságmérésre, echolokációra (mint például a denevérek), és ez a pozitív tulajdonsága teszi lehetővé, hogy orvosi vizsgálatokhoz alkalmazzuk. Az orvosi ultrahang számos betegséget tud kimutatni, illetve megelőzésre is roppant hatékonyan használható, a kóros elváltozásokat még a betegség kialakulása előtt észre lehet vele venni, így időben megkezdődhet a kezelés, vagy az életmód változtatás.

A másik felhasználásni módját az aktív felhasználásnak hívjuk. Ebben az esetben a hullámok nagyobb energiát hordoznak magukban, amelyek már alkalmasak arra, hogy megváltoztassák az anyagokat fizikailag vagy kémiailag. Ez teszi lehetővé, hogy például a vesekövet is sebészeti beavatkozás nélkül, ultrahangos eljárással zúzzuk szét, de akár a szájhigiénia területéről is lehet példát mondani, ott az ultrahangos fogkőeltávolítás, ami ma már egy teljesen elterjedt és hatékony módja a fogak épségének megőrzésére.