A külföldre utazók olyan közegészségügyi körülmények közé kerülhetnek, amelyek kedvezőtlenek. Bizonyos országokban előfordulhatnak nem mindennapi járványos megbetegedések, amelyek az iparilag fejlett területeken már nincsenek jelen. A klimatikus viszonyok is meghatározzák ezek előfordulását, de jellemzően a trópusi országok a legérintettebbek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kellően tájékozódjunk a szükséges védőoltásokról, mielőtt külföldre utaznánk a családdal és időben adassuk be őket. A háziorvosunkat is bátran megkérdezhetjük, hogy melyek beadatása elengedhetetlen.

Milyen tényezők befolyásolják a veszélyeztetettség mértékét?

Számos tényező befolyásolja a veszélyeztetettség mértékét, többek között a célország aktuális járványhelyzete, de még az is számít, hogy mennyi ideig tervezünk az adott térségben tartózkodni, illetve, hogy milyen az egészségi állapotunk és a szervezetünk mely betegségek ellen kapott már védettséget.

Közép-Afrika és Dél-Amerika fertőzött területeire utazóknak például kötelező a sárgaláz elleni védőoltás. Az oltóanyag élő, gyengített vírust tartalmaz, a mellékhatásai jellemzően ritkán jönnek elő és enyhe lefolyásúak. A várandós kismamáknak és a 9 hónapnál kisebb babáknak az oltás beadatása tilos. Kizárólag azokon a helyeken adják be ezt a típusú oltóanyagot, ahol fel vannak rá hatalmazva.

Endémiás területeken tervezett hosszabb tartózkodási időre a veszettség elleni oltás szükséges. Ez nem csak azért fontos, mert fennáll a fertőzött állatokkal való kontaktus, ugyanis előfordulhat, hogy nem a modern, szövettenyészetben előállított oltóanyagokat alkalmazzák, hanem valamilyen korszerűtlen, elavultat. Ennek elsősorban anyagi okai lehetnek.

Számos más vakcina beadatására is sor kerülhet, az egész lényegében függ attól, hogy pontosan hová is utazunk. A védőoltások beadatását időben el kell végezni, így szervezetünk védve lesz az ismeretlen kórokozóktól.