Napjainkban egyre jobban az érezhető, hogy lassan itt a műanyag korszak vége és előtérbe kerülnek a megújuló forrásokból készült termékek. Ez nem véletlen, hiszen a hagyományos műanyag táskák, zacskók lebomlási ideje megközelítőleg 400 év. Ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik minden egyes vásárlásnál kérnek egy műanyag szatyrot, eközben pedig otthonunkban kupacban áll a többi is. Ha kimegyünk az utcára, pár méter megtétele után biztos, hogy szembe jön majd velünk egy ilyen szatyor, például sokszor láthatjuk, hogy felkapta a szél.

Az, hogy elborítanak bennünket a műanyag szatyrok, az nem valami jó, ugyanis a szél erejével könnyen eljuthatnak tengerpartra, erdőbe és mivel meglehetősen hosszú a lebomlási idejük, ezért az állatvilágra is veszélyt jelentenek. A vadon élő állatok akár még le is nyelhetik a műanyagot, amit a gyomruk nem képes megemészteni, majd kínok között pusztulnak el, így válnak társadalmunk áldozatává.

Az egésznek a megfékezése ellen bizony tehetünk…

Minden olyan ember okozója az egésznek, aki használ műanyag táskát. Tehát az első, amire figyelnünk szükséges, hogy a bevásárlások alkalmával semmi esetre se vegyünk el műanyag szatyrot. Ma már papír táskák is ki vannak helyezve a boltokban, amit sokan azért nem kedvelnek, mert könnyen repednek, de ha ettől tartunk, vegyünk belőlük többet és egyiket se pakoljuk tele többletsúllyal. A másik kiváló megoldás, ha beszerzünk különféle méretű és típusú textil szatyrokat, amelyeket olyan helyre igyekezzünk tenni a lakásban, hogy szem előtt legyenek, így nem fogjuk elfelejteni magunkkal vinni. A textil táskák kellően strapabíróak, elbírják a nehezebb dolgokat és kényelmesebb a fogásuk is. Ráadásul ma már bármilyen mintázatúakat választhatunk, akár még egyedi darabokat is rendelhetünk, olyan mintával, amilyet csak szeretnénk. A textil táskákkal tehát nagyban hozzájárulhatunk környezetünk megóvásához, ezért érdemes minél hamarabb beszerezni kedvenceinket.