Döbbenetes tény, de 2020-ban a KSH felmérése alapján 12,7 millió SIM kártya volt használatban hazánkban, ami azt jelenti, hogy átlagosan már több mint egy telefonnal rendelkezünk, emellett 1000 internet lakosra 1071 internet előfizetés jutott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb honfitársunk szinte állandóan internetkapcsolatban van, ami egyfelől nagyban megkönnyíti a mindennapi életet, másrészt viszont komoly és állandó veszélyt is jelent a családokra.

A digitális világ rengeteg fenyegetést jelent kicsikre és nagyokra egyaránt. A kockázatokat tudatos viselkedéssel, kellő felkészültséggel és szükség esetén megfelelő szoftverekkel lehet csökkenteni, de azt tudni kell, hogy 100%-os biztonsági szintet sosem lehet elérni. Mégis, a hazai családok többsége még az alapvető dolgokkal sincsenek tisztában, ami óriási károkat okozhat a gyermekeknek, felnőtteknek és idős szeretteinknek egyaránt.

Az IT biztonság területén dolgozó szakemberek több területet is megjelölnek, amelyben érdemes észFnél lenni. Tipikus hiba például, ha a gyermek szülői felügyelet, kontroll és útmutatás nélkül tud digitálisan tartalmakat fogyasztani. Ilyenkor olyan képek, videók is elé kerülhetnek, amelyek negatív hatással vannak a személyiségére, fejlődésére.

Milyen jelszavakat használjunk?

Sokszor a felnőttek sincsenek tisztában azzal, hogy miért kell biztonságos és összetett jelszót használni az online térben. Ma már a hackerek olyan technológiákat alkalmaznak, amelyekkel az egyszerűbb változatok pillanatok alatt feltörhetőek, így tömegesen ellophatnak személyes adatokat, bankszámla hozzáféréseket egyaránt. Éppen ezért érdemes különleges karaktereket, számokat, kis- és nagybetűket is alkalmazni, amikor regisztrálunk valahova.

Tipikus probléma szokott még lenni, ha minden felületen ugyanazt a jelszót használjuk, hiszen ha egy helyen kiszivárog, akkor könnyedén a többi fiókunk is veszélybe kerülhet. Végül a legkomolyabb károkat a csalók tudják okozni, akik különböző, egyébként ismert és biztonságosnak vélt vállalkozás nevében küldenek hamis információkat. Tipikusan ilyen az, amikor egy banktól jön az email, hogy adjuk meg a számlánk adatait és a belépési jelszót.

Az IT biztonság összetett terület, ami nem csak a cégeket, de a háztartásokat is érinti. Érdemes magánszemélyként is egy kicsit utána olvasni, hogy tudatosabban és biztonságosabban használhassuk az internet adta lehetőségeket.