Számos család tart háziállatokat, jellemzően még azok is, akiknek nincs kertjük. Az állatokat nem csak a gyerkőcök miatt fogadja be egy család, hanem azért is, mert nagyon szerethetőek. Egyébként a kisebb lurkók fejlődésére pozitív hatással van az állattartás, megtanítja őket a gondoskodásra és a felelősségérzetük is masszívabbá válik. A legtöbb háztartás kutyát vagy macskát fogad be a legszívesebben. A gördülékeny mindennapokhoz mind a két állathoz rengeteg felszerelésre lesz szükségünk. Vannak, amelyek elengedhetetlenek, ilyen például az etető és itató tál, egy kényelmes fekhely, póráz, a cicáknak kaparófa, hogy ne a bútoraink bánják meg, továbbá kelleni fog minőségi állateledel és természetesen valamilyen játék is, amellyel elidőzhet kis kedvencünk. A kutyák és a macskák egyaránt hálásak a törődésért, szeretetért, láthatóan viszonozzák, ha megfelelően gondoskodunk róluk.

A kutyák nagyon okosak, éppen ezért könnyen taníthatóak bizonyos parancsok teljesítésére, ebben van nagy segítségünkre a jutalomfalat, amelyet viszont nem mindegy, hogy miként alkalmazunk. Először mutassuk meg neki, amivel felhívjuk a finomságra a figyelmét, majd hangozzon el az utasítás, például a feküdj és tegyük a falatot a két mellső lába elé, végül, ha tejesítette, adjuk oda számára. A fekvést célszerű első körben elsajátítaniuk, hiszen innen már az ülést sokkal egyszerűbb. Vannak sajnos figyelemzavaros, hiperaktív ebek is, őket lehetőleg rendszeresen hordjuk kutyaiskolába vagy kutyaoviba, ahol a szakemberek pontosan tudják, hogy miként kell velük bánni.

Mi a helyzet a macskákkal?

A macskák makacsabb jószágok, mint a kutyák, viszont ugyanolyan játékosak és szerethetőek. Viszont ők nagyon szeretnek kaparászni, éppen ezért biztosítsunk számukra egy kaparófát, hogy ne a kanapét szedjék szét és a magaslatokban is szeretnek heverészni.

A kutya és a macska egyaránt szobatisztává tehető, így bátran befogadhatjuk őket, még akkor is, ha panellakásban élünk, de először okvetlen keressünk egy megbízható állateledel webshop-ot, ahonnan a legtöbb felszerelést beszerezhetjük.