A tengerimalacok kistestű élőlények, a súlyuk nagyjából 70-140 dkg, a hosszuk általában 20-25 cm, a testfelépítésük a nyulakhoz hasonló. Ezeknek az állatoknak három eltérő fajtája van. A hosszú- és rövid szőrű, valamint a kopasz tengerimalacokat különböztethetjük meg. Ezek a rágcsálók nyugodtak, békések, egyáltalán nem harapnak, játékosak. A kisgyermekek is órákon keresztül szórakozhatnak velük.

Hova tegyük a tengerimalacokat?

Ezek a rágcsálók szoba hőmérsékletű területeken érzik jól magukat, ezért kizárólag kora tavasztól- késő őszig vihetjük ki őket friss levegőre. A tengerimalacok szervezetének kiegyensúlyozott működéséhez nagy mennyiségű D-vitaminra van szükség. A kisállatok ezt a vitamint legkönnyebben a napfényből állítják elő, ezért lakóhelyüket az otthonunk világos részén ajánlott tenni. Jusson eszünkbe, hogy ezek a malacok érzékenyek a huzatra.

Hol lakjanak ezek a kis élőlények?

Ezek az állatok nagyon jól érezhetik magukat a ketrecben. Az ól területének meghatározásakor kiindulhatunk abból, hogy egy kis rágcsálónak minimum 2m2 nagyságú térre van szüksége. A karám magassága szintén lényeges; legjobb esetben legalább 50 cm

Milyen kiegészítőket tegyünk a tengerimalac-ketrecbe?

A kisállatoknak szüksége van alomra. Az ólat ajánlott fenyő, vagy cédrusfaforgáccsal kibélelni. Nem szabad elfelejteni, hogy a fa légúti megbetegedéseket okozhat a tengeri malacoknál, ezért ajánlott fokozottan figyelni az egészségi állapotukra.

Muszáj gondoskodnunk a kedvenc kisállatunk táplálásáról. Ezek a jószágok szénát esznek, így célszerű egy szénatartót a ketrec oldalához rögzíteni. Jusson eszünkbe, hogy ez az élőlény imád rágcsálni, és kaparni, ezért mindenképpen szerezzünk be neki néhány fajátékot. A tengeri malacok élvezik a pihenést, a függőágyban tudják igazán jól érezni magukat.