Számos mondás, köztudott igazság és tudományos kutatás is alátámasztja, hogy a humor és a vidámság mennyire fontos az életünkben. Ezek az érzések nem csupán a lelkünknek adnak táplálékot, de a testünk egészségét is kedvezően befolyásolják.  Nevetés közben endorfinok szabadulnak fel, amelyeket az öröm hormonjainak is neveznek. Ezek nagyban csökkentik a stresszt, enyhítik a fájdalmat és általánosan javítják a közérzetet. Ezen kívül a nevetés serkenti az immunrendszert, segít a vérkeringésben és még a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát is megakadályozza.

A humor által elviselhetőbbek a nehézségek, és egyszerűbb elengedni a negatív érzéseket. Azok, akik rendszeresen nevetnek és humorosan állnak hozzá a dolgokhoz, kevésbé hajlamosak a depresszióra, valamint pozitívabb életszemlélettel rendelkeznek. A közös nevetés közelebb hozza az embereket, ráadásul a humoros pillanatok és az együtt töltött vidám idők mélyebb kapcsolatot teremtenek a barátok, családtagok és kollégák között.

Miért jó még, ha sokat nevetünk?

A humor akár még a konfliktusokat is képes megoldani, mivel gördülékenyebbé teszi a párbeszédet, ezáltal kisebb eséllyel alakulnak ki feszültebb helyzetek. A vidámság még az elmét is oldja, lehetővé téve új ötletek és megoldások születését. A konfliktusokon kívül más problémák is egyszerűbben oldhatóak meg, ha sokat nevetünk.

Bizonyos kutatások alapján azok, akik rendszeresen nevetnek, hosszabb életet élnek. A humor pozitív hatással van az öregedési folyamatokra, segítve az embereket abban, hogy fiatalosabbak és energikusabbak maradjanak. Az oktatók, tanárok és előadók is rendre alkalmaznak vicceket vagy humoros történeteket, mindezt az információátadás hatékonyságának növelése érdekében. Napjainkban rendkívül felkapottak lettek a mémek, amelyek lényegében hülye vicces képek szöveggel és bármilyen témába beilleszthetőek.

A poénok és a vidámság nem csupán a léleknek ad örömöt, hanem valódi, mérhető előnyöket kínál az egészségünknek, a társas kapcsolatainknak, éppen ezért érdemes időt szentelni a nevetésre és igyekezzünk az esetek többségében jókedvűek lenni.