Ahogy öregszünk, a mobilitás problémává válhat, ami megnehezíti a lépcsőkön való közlekedést és a többszintes otthonban való mozgást. Míg egyesek fontolóra vehetik az egyszintes lakóhelyre való költözést, mások elgondolkodhatnak a lift vagy felvonó beszerelésén, ami ma már gond nélkül kivitelezhető egy többszintes családi házban. Tehát más lehetőségek is rendelkezésre állnak, amelyek lehetővé teszik, hogy az egyének otthonukban maradhassanak.

A lift vagy felvonó egy motoros eszköz, amely képes az emeletek között személyeket vagy tárgyakat szállítani. Lakossági és kereskedelmi környezetben egyaránt telepíthetőek és a különböző igényeknek megfelelően többféle stílusban kaphatóak. A homelift telepítéséhez ugyanúgy akna szükséges, mint a többi felvonó esetében, viszont süllyesztékből és aknafejből alacsonyabbat igényelnek.

Milyen előnyei vannak az otthonunkban lévő lifteknek?

A mozgáskorlátozottak számára a lépcsőn való közlekedés ijesztő feladatnak tűnhet vagy egyáltalán nem lehetséges. A lift kiküszöböli a lépcsőzés szükségességét, így könnyebbé és biztonságosabbá teszi az emeletek közötti közlekedést, anélkül, hogy mások segítségére szorulnának. Ez különösen előnyös azok számára, akik mozgást segítő eszközöket, például járókeretet vagy kerekesszéket használnak.

A lépcsők bárki számára veszélyt jelenthetnek, de a mozgáskorlátozottak tartoznak a legnagyobb kockázatú csoportba. A lépcsőn történő esések súlyos sérülésekhez vezethetnek, beleértve a csonttöréseket és a fejsérüléseket. A lift kiküszöböli az esések kockázatát, mivel biztonságosan képes szállítani a lakókat.

Jelentősen javíthatja az életminőségét, ha van az otthonunkban lift, ugyanis segíthet megőrizni a függetlenség érzését és a lakókörnyezetünk feletti kontrollt, ezen kívül csökkentheti a mobilitási problémákkal kapcsolatos stresszt és szorongást és növelheti a pozitív önértékelést.

Milyen lift lehet még a lakásban?

Míg a lifteket általában az emeletek közötti személyszállításra használják, addig a függőliftek, ételliftek alkalmasak lehetnek például a szennyes, az élelmiszerek és egyéb háztartási cikkek szállítására.

Egy étellift sokkal könnyebbé és kényelmesebbé teheti a háztartási munkákat. Ahelyett, hogy a nehéz terheket, poharakat, tányérokat és edényeket cipelnénk fel és le a lépcsőn, egyszerűen bepakolhatjuk az ételliftbe és elküldhetjük a kívánt emeletre. Ez különösen hasznos a mozgáskorlátozottak vagy a többszintes házakban élők számára. Az ételfelvonók jellemzően kompaktak és olyan területeken is telepíthetőek, ahol korlátozottabb a helyigény.

Ha liftet vagy ételliftet szereltetünk be otthonunkba, az növelheti az ingatlan értékét is, így vonzóbbá tehetjük azt a potenciális vásárlók számára. Gyakorlatilag bölcs befektetésként is tekinthetünk az egészre, különösen akkor, ha a jövőben tervezzük eladásra kínálni otthonunkat.