cukkini hajó

A cukkini egy remek zöldség aminek a június és október között van szezonja. Könnyen vágható, hámozható, és a lurkókat lehet bolondítani, hogy az uborka kisimul ha homokos földbe ültették.

Mi a cukkinis hajó?

A cukkini elég szilád és vastag hogy evőkanalat döfjünk bele, és könnyen kivájható. Ráadásul délutáni közös családi programnak is elmegy. Főleg mivel (mint sok horrorfilmben) csupán egyetlen késes felnőttre van szükség hozzá, és a legtöbb gyermekre még lehet kanalakat bízni. Ezenfelül könnyű teljesen vegetáriánusra készíteni, és ha az ember megveti az olyasmit, van benne helye húsnak bőven. Az elkészítésének túlnyomó része azzal telik hogy a sütőben csücsül, de nem is kell reggel hatkor kelni, hogy délben ehető legyen. Ezenfelül remek ünnepi fogás.

Hogyan jó a hajó?

A cukkinit hosszában félbevágjuk, kanállal kivájjuk, a pontos falvastagság miatt nem aggódunk. Hagymát aprítunk, és megsütjük serpenyőben a kivájt belsőséggel. Egyéb zöldségmaradék is mehet hozzá a hűtő mélyéből, mint a gomba vagy krumpli. Darált hús is kerülhet rá, ha a húsmentesség nem szempont.

A fűszerezés ízlés kérdése. Só, bors, kurkuma, ételízesítő, amit az ember jónak lát. Gyerekekkel főzés esetén szórakoztató megkérdeni, hogy ők mit gondolnak mi menjen a hajóba. Egyetlen irányelv, hogy nem baj ha a töltelék önmagában kicsit túl sós lesz. Mivel maga a hajó burkolata teljesen natúr, ez kiegyensúlyozza az ilyesmit. Sajttal ízlés szerint beszórható, vagy nem ha az embernél vegánok járnak.

Sütőben 180 fokon fél óráig, vagy míg a sajt meg nem pirul. Kicsit kevesebb és a hajó ropogósabb lesz. Kicsit több, és jobban lehet vágni.