Napjainkban meglehetősen megemelkedtek a rezsi költségei, de szerencsére vannak praktikák, amelyek segítségével spórolhatunk. Az egyik legfontosabb, hogy a hagyományos izzókat cseréljük le olyanokra, amelyek energiatakarékosak. A kompakt fénycsövek képesek 10 ezer órányi fényt biztosítani és lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak. Hiába érzékeljük úgy, hogy az energiatakarékos égőket drágábban kínálják, ennek ellenére a végén a befektetés megtérül, sőt még spórolhatunk is. Amennyiben annyira szorult helyzetben vagyunk, hogy nem tudjuk lecserélni az összes égőt, legalább azokkal tegyük meg, amelyeket a leggyakrabban használunk. Energiatakarékosság szempontjából a legideálisabbak a led lámpatestek, ezekből létezik mennyezeti lámpa, fénycső, fali lámpa, led spot, álló lámpa, de még pultvilágító is. A led spotokkal remek hangulatvilágítást alakíthatunk ki, ráadásul kaphatóak fényerőszabályozóval ellátottak is.

Sokat megtakaríthatunk a mozgásérzékelős lámpákkal is, ezek ráadásul a kényelmünkért is nagyban felelnek. A családi házak bejáratát célszerű ilyen lámpákkal felszerelni, így csak akkor gyulladnak fel, ha valaki megközelíti a házat. A világításon kívül gondoljunk a többi háztartási eszközre is, tehát a lakásban található háztartási gépeket is igyekezzünk lecserélni energiatakarékosra. Ma már a hűtőszekrényeknek, fagyasztóknak, mosogatógépeknek, mosógépeknek is vannak energiatakarékos verziói.

Manapság a rezsi felét egy háztartás esetében a fűtés és a hűtés teszi ki. Érdemes arra figyelmet fordítani, hogy ha a klímaberendezés külső  egységét közvetlen napfény éri, akkor körülbelül 10%-al több elektromos áramot fogyaszthat. Az ideális elhelyezésen kívül gondoskodjunk a rendszeres karbantartásról is, hiszen ez is nagyban meghatározza a fogyasztást, mivel a használatból eredő por és szennyeződés akadályozza a levegő szabad áramlását, ezáltal a berendezés kapacitása is csökken.

Mit tehetünk még a költségek csökkentése érdekében?

Azokat a készülékeket, amelyeket éppen nem használunk, ne hagyjuk bekapcsolt állapotukban, de arra is ügyeljünk, hogy készenléti üzemmódban se maradjanak, ilyen lehet a televízió, hifi vagy akár a DVD-lejátszó is. Célszerű ugyanabba az elosztóba dugni az effajta készülékeket, így elegendő annak a főkapcsolóját lekapcsolni.