A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a papír alapú könyvek egyre jobban kezdenek háttérbe szorulni. A modern eszközökön történő könyvolvasás teljesen más érzéssel tölti el az embert, mintha egy könyvet lapozna. Az e-Book olvasó ötlete Bob Brown  fejéből pattant ki még az 1930-as évek táján, amit először a feltaláló Readies-nek nevezett el, de az egész koncepció ötletként maradt fenn, tehát kézzel fogható terméket nem alkotott az ötletéből. A tényleges elődöt Ángela Ruiz Robles alkotta meg 1949-ben, aki spanyol tanárnőként tevékenykedett, ezt a típust Enciclopedia Mecánica-nak hívták. A találmány ugyan nem működött elektronikusan, ám volt benne olvasólámpa, nagyító és számológép is.

Mikor jelent meg az első eBook olvasó?

A tényleges e-Book feltalálójának Michael S. Hart amerikai állampolgárt tartják a világon. Ugyanis ő volt az, aki először megalkotta a Gutenberg Projectet, aminek a lényege, hogy az írásos művek digitálisan is meg legyenek őrizve, ekkor sikerült digitalizálni az Amerikai Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát is. Ezt követően az első eBook olvasó 1998-ban jelent meg,  pontos nevén ez a Rocket eBook volt. A készülék egyszerre 10 könyv tárolására volt képes, a SoftBook pedig 1500-100 000 oldal tárolására is képes.

Hatalmas sikereket alkottak azok az eReaderek is, amelyeket a gyártók a 2000-es évek elején dobtak piacra, ezzel nagy népszerűséget teremtve maguknak. Ilyen volt a Sony Librie, Sony Reader és a Barnes and Noble Nook eBook is. A Kindle aReadernek, amit az Amazon forgalmaz, 2007-ben került ki az első verziója.

Napjainkban viszont még mindig nagy népszerűségnek örvendenek a papír alapú könyvek, amelyek olvasása, lapozgatása teljesen más élményt nyújt, nem mellesleg a könyvek és a lapok oldalának illata is felbecsülhetetlen. Éppen ezért célszerű az ifjú generációt is buzdítani arra, hogy igyekezzenek papír alapú könyveket beszerezniük, amelyek még a könyvespolcon is mutatósak és nagyban feldobják a környezetüket. Egy nyomtatott könyv még ajándék gyanánt is tökéletes választásnak bizonyulhat. A kisgyermekeknek is igyekezzünk inkább rendes könyvből olvasni a meséket, hiszen így vizuálisabban is jobban el tudják képzelni a történeteket, főleg, ha illusztráció is van benne, ráadásul ezt a példát látva, ők is szívesebben veszik majd kézbe az olvasmányokat a későbbiekben.