A kint tartott kutyáknál fennáll annak a veszélye, hogy kiszöknek, sőt vannak olyan ebek is, akiket kifejezetten nehéz otthon tartani, ez pedig rengeteg veszéllyel jár rájuk nézve, ugyanis bántalmazás áldozatai is lehetnek, összeverekedhetnek más kutyákkal, esetleg olyan messzire kóborolnak, hogy nem találnak vissza és még sorolhatnánk hosszasan. A bent tartott kutyák ugyancsak nincsenek teljesen biztonságban, hiszen nem egyszer fordult már elő, hogy az eb megérzett valamit, elrohant, a gazdinak pedig csupán a póráz maradt a kezében. Napjainkban a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően elérhetőek GPS nyomkövető rendszerek, amelyek kiváló okos készülékek. Az eszközzel rengeteg időt spórolhatunk, amit egyébként a kereséssel töltenénk és az eszközt mindössze a kutya nyakörvére szükséges erősítenünk. A GPS nyakörvhöz tartozik egy állomás, amit akár az ebédlőben is elhelyezhetünk, de a mobiltelefonunkon is megkapjuk a kutya vagy a macska aktuális hollétét.

Mire figyeljünk a kiválasztás során?

A kiválasztásnál pontosan gondoljuk át a hatókört és, hogy mire is szeretnénk az eszközt használni. A GPS alkalmas otthoni használatra, kutya tenyésztőknek, nagy kerttel rendelkezőknek, de bárki megvásárolhatja, aki szeretné figyelemmel kísérni kis kedvencének a mozgását. A nyakörvek hatóköre meg van határozva, ez 50 és 80 méter közöttre tehető, amint az eb ezt elhagyja a GPS átvált megfigyelésbe, közben pedig informálja az esetről a gazdit. A rendszer GSM/GPS jelekkel működik, tehát, amennyiben a fedettség hiányzik, a nyomkövető nem fog működni. GPS nyakörv bármilyen fajtájú kutyának vagy macskának ideális választásnak bizonyul. A GPS nyakörvek fontos funkciója, hogy vízállóak, tehát az esőnek ellenállnak, de még más időjárási viszontagságoknak is, többek között a szélnek is.

A gazdiknak tehát célszerű kisállat nyomkövetőt vásárolniuk, így akkor is biztonságban tudhatják kis kedvencüket, ha éppen ők távol vannak otthonuktól.