A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően könyvet olvasni ma már szinte bármilyen eszközön lehet, telefonon, számítógépen, táblagépen, laptopon és e-book-on egyaránt. Ettől függetlenül szerencsére még ma is sokan választják a papír alapú könyveket, amelyek minden bizonnyal állandó népszerűségnek örvendenek majd a jövőben is. Sokaknak kikapcsolódást jelent a könyvolvasás, de utazás közben is leköthetjük a figyelmünket egy jó történettel. Az való igaz, hogy a digitális könyvek olcsóbbak és a tárolásuk is egyszerűbb, viszont állandóan a kijelzőről olvasni sokkal fárasztóbb. Azok, akik a munkájuk során már eleve egész nap a képernyőt bámulják, nem szívesen teszik ugyanezt, amikor fáradtan hazaérnek, így ha olvasni szeretnének, minden bizonnyal papír alapú könyvet vesznek majd a kezükbe. A digitális olvasás tehát jelentősebb szellemi megterhelést jelent, ráadásul egy valódi könyv illata semmihez sem fogható.

Miért népszerűbbek a valódi könyvek?

Kézbe venni egy könyvet és lapozni azt, teljesen más érzés, mint amikor egy e-book van a kezünkben. A régi és a frissen nyomtatott könyveknek is egészen más az illatuk, de mind a kettőben van valami különleges. Különféle felmérésekkel a szakemberek azt is igazolták, hogy a papíron leírtakat könnyebben meg lehet jegyezni, mint a digitális változatú szövegeket. Este, mielőtt lefekszünk, célszerű a kezünkbe venni valamilyen olvasmányt, mivel maga a folyamat relaxál, így minden bizonnyal jobban fogunk aludni és kipihentebben ébredünk majd fel.

A könyvnyomtatás tehát még mindig a virágkorát éli, sőt egy könyv kiváló választás ajándék gyanánt is. A könyvek otthonunk ékei is lehetnek, ugyanis meglehetősen mutatós tud lenni egy könyvespolc például, ami a nappaliban van. Maga a könyvvásárlás is egyfajta hangulattal jár, sokaknak kellemes időtöltést jelent, mivel egy könyvesboltnak különös varázsa van.