Kozmetikai cikkeket, tusfürdőket, szappanokat szinte minden háztartásban használnak, mondhatni elengedhetetlen kellékei a mindennapi tisztálkodásnak. Arcunk, testünk egyaránt igényli az ápolást, de a tusfürdők között akkora a választék, hogy nem könnyű megtalálni a legideálisabbakat. Fontos figyelembe venni, hogy milyen bőrtípussal rendelkezünk és ennek megfelelően választani.

Milyen bőrtípusok vannak?

A száraz bőr nem annyira kellemes, akiknek ilyen típusú a bőre célszerű a krémesebb változatúak között keresgélniük. A tusolókrémek gyengédebben ápolják a bőrt, nem tartalmaznak szappant, ami további szárazsághoz vezetne. Az összetevők között érdemes ellenőrizni, hogy vannak-e olyan elemek, amelyek a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, kellően táplálnak és hidratálnak. Ilyen összetevő például az olivaolaj, az aloe vera és a méz is, de az sem árt, ha az adott félében van bőrtápláló vtamin, ezek az A, B1 és az E vitamin is. A száraz bőrűeknek a tusfürdőn kívül a testápolók használata is javasolt. A bőrradírozást célszerű elkerülnie azoknak, akiknek a bőre száraz, mert még jobban szárít.

Fakó bőr több dologtól is kialakulhat, az okok között szerepel a vitaminhiány, rossz étkezési szokás. A bőr felfrissülése érdekében több folyadékot kell fogyasztani, de a bőr radírozása is elengedhetetlen, valamint a hidratálás sem maradhat ki. A radírozás segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, sokkal üdébbé válik a bőr. A fakó bőrűeknek a legideálisabbak a szemcséket tartalmazó radírozó tusfürdők, amelyek közül a frissítő hatásúak az optimálisabbak. A tusolást követően testápoló olajjal lehet tökéletesebbé tenni a pillanatot.

Az érzékeny bőrűeknél gyakran lép fel allergiás reakció, vagy ekcéma, de néhány alapelv betartásával ezek elkerülhetőek. Számukra az erősen illatos kozmetikumok kerülendőek, inkább a gyengéden ápoló tusfürdők az ideálisak, amelyek a bőr PH értékét is egyensúlyban tartják. Az avokadós típusúak ideálisnak bizonyulhatnak, ugyanis ezek egészséges zsírsavakat, antioxidánsokat és egyéb vitaminokat tartalmaznak.

A zsíros bőrfelületen gyakran jelentkeznek pattanások, miteszerek. A faggyútermelésnek elsősorban genetikai vagy hormonális oka van. A zsíros bőrre a legjobban a hidratáló tusfürdők hatnak, amelyek segítenek maradéktalanul megőrizni a bőr tisztaságát, nem tömítik el a pólusokat, gyengéden ápolnak. Mindenképp érdemes ellenőrizni hogy az összetevők között legyen C-vitamin, antioxidáns és növényi kivonat, például levendula.