A webáruházak célja, hogy az érdeklődőket vásárlásra ösztönözzék, ezt követően pedig feladatuk, hogy a terméket minnél hamarabb eljuttassák a vevőkhöz. Többféle szállítási módot biztosíthatnak, így a vásárló kiválaszthatja a számára legkényelmesebbet. A szállítási portfólió kialakítása nem egyszerű feladat, ami alapos szervezést és szakértelmet igényel.

Házhoz szállítás

A házhoz szállítás klasszikus szállítási mód, amikor a termék a vásárló által megadott címre érkezik bizonyos időn belül, jellemzően egy webáruház oldalán szerepel, hogy ez pontosan mennyit is jelent. A folyamathoz vagy futárszolgálatot bíznak meg vagy saját alkalmazottat. Azért választják sokan a házhoz szállítást, mert kényelmes, ugyanis nincs más dolgunk, mint várni arra, hogy a futár becsengessen és átadja a terméket. Gyors szállítási formának számít, általában többféle fizetési mód közül lehet választani, valamint több futárszolgálatnál lehetséges szállítási időpontot kérni. Hátránya a házhoz szállításnak, hogy viszonylag drága.

Személyes átvétel

Ebben az esetben a vásárló veszi át a terméket a webáruház által megadott címen. Ez lehet a webáruház telephelye, vagy üzlethelyisége, ha van. Sokan azért döntenek a személyes átvétel mellett, mert nagyobb szabadságot ad, mozgásteret nyújt és nem kell érte külön fizetni. Akkor is érdemes ezt a formát választani, ha például az adott átvételi hely pont útba esik. Az, hogy mikor vehető át az áru a megadott helyen függ a rendelések feldolgozási idejétől, az érintett cég jellemzően átvételi értesítőt küld a megrendelő számára. Hátránya a személyes átvételnek, hogy sok időt vesz igénybe, ha messzire kell mennünk, tehát az online vásárlás során mindig célszerű ellenőrizni a távolságot.

Átvételi pontok

Ez szintén személyes átvétel, ám nem a webáruház által megadott címen történik, hanem a vevőhöz legközelebbi átvételi ponton. Az történik, hogy az eladó átadja a csomagot a logisztikai szolgáltatónak, aki kiszállítja a vevő által kiválasztott helyszínre, ami lehet posta, benzinkút vagy mondjuk egy hírlapüzlet. Óriási előnye ennek a formának, hogy országos kiterjedésű. Kiváló választás mindazok számára, akik munkaidőben nem tudják megoldani az átvételt, ugyanis például egy benzinkut 0-24 át nyitva van.