A gyerekekkel nem könnyű megszerettetni a fogmosást, ezért fontos, hogy napról napra megértessük velük ennek a fontosságát. Akkor fogják igazán élvezni az egészet, ha játékosan visszük véghez a műveletet, ennek hatására már követelni is fogják a fogkefét a fürdések során. Jellemzően az óvodákban is nagy hangsúlyt fektetnek a fogmosásra és napjában többször elvégeztetik a kicsikkel. Tehát vannak módszerek, amelyekkel kellemes élménnyé tehető a fogak tisztítása, ezáltal pedig mindennapos rutinná válik az egész.

Milyen módszerek léteznek?

A módszerek közül minden bizonnyal valamelyik biztos, hogy beválik majd, a lényeg, hogy igyekezzünk minél szórakoztatóbb élménnyé tenni. Vannak napok, amikor a kicsik nem mutatnak hajlandóságot az együttműködésre, de ekkor is próbáljunk meg pozitívak maradni.

Az Oral-B kifejlesztett egy alkalmazást, aminek a neve Disney Magic Timer, ezt az okostelefonunkra ingyenesen letölthetjük. Az alkalmazásban a neves mesehősök 2 percen keresztül fogmosásra buzdítják a gyerekeket, és virtuális jutalmakat adnak.

A gyerekek kedvenc zenéiből is csinálhatunk egy összeállítást és buzdíthatjuk őket arra, hogy az adott dalra táncolva mossunk közösen fogat.

Továbbá, napjainkban már piacra dobtak különféle Disney fogkeféket is, így választhatjuk akár kedvenc mesehőséből készültet, ami által fogékonyabb lesz arra, hogy megmossa a fogát. Ilyenekből már elektromos típusút is beszerezhetünk, jellemzően ez jobban bejön a lurkóknak.

Szerepjátékokkal is lehetünk eredményesek, ez úgy néz ki, hogy kitalálunk egy történetet, aminek a végén például valós idejű fogmosással lehet megmenteni a főhőst. A fogakat szimbolizálhatjuk állatoknak és mondhatjuk azt a gyermeknek, hogy akkor lesznek boldogok, ha megtisztítjuk őket.

Ma már olyan babákat is vehetünk, amelyek kifejezetten a fogmosási szokások kialakítását szolgálják, és saját kis fogkefével helyezik őket forgalomba.

A fogak állapotára rendszeresen ügyelnünk kell, a gyerekek esetében talán még jobban. Fontos, hogy ellátogassunk velük rendszeres fogászati szűrésekre. Probléma esetén megeshet, hogy a fogorvos további vizsgálatokat kér, például fogászati röntgen gyerekeknek is elrendelhető, ami részletesebb képet ad a fogak állapotáról.