A járványhelyzet miatt rengeteg cég döntött úgy, hogy otthoni munkavégzésre ítéli a dolgozóit, tehát 2021-ben jelentősen megnövekedett az otthoni munkavégzések száma. A home office számtalan család életét felborította, főleg, ha az egyháztartásban élők mindegyike otthon tartózkodik. Szerencsésnek mondhatóak azok, akik több szobával rendelkeznek, hiszen így mindenki külön el tud vonulni, hogy gördülékenyen végezhesse a dolgát. Cikkünkben most tippeket adunk ahhoz, hogy miként lehet a legjobban a munkát és az otthoni teendőket elkülöníteni, mivel ez sokak számára újdonság és nehézséget is jelent.

Munka és a családi élet egy helyen?

Első és talán legfontosabb szempont, hogy alakítsunk ki egy olyan területet a lakásban, ahol kizárólag a munkánk miatt tartózkodunk napközben. Lehetőleg legyen itt íróasztal, egy kényelmes szék, férjen el az asztal felületén a laptop, billentyűzet, egér és minden más, ami szükséges. Lehetőleg álljon rendelkezésre fénymásolópapír és nyomtató, valamint elengedhetetlen kellék a mobiltelefon is.

Ez azért fontos, mert el kell különítenünk a munkát az otthon elvégzett teendőktől, ráadásul így ténylegesen a munkánkra tudunk koncentrálni és hatékonyabban is tudunk dolgozni. Nem jó, ha a kanapén helyezzük magunkat kényelembe, ugyanis megeshet, hogy könnyebben elfáradunk, lassabban haladunk, ez pedig könnyen a munka rovásárra megy.

A kollégákkal valamilyen online felületen könnyen tudjuk tartani a kapcsolatot, de még telefonon is, arra ügyeljünk, hogy a többi dolgozó családtagot ne zavarjuk meg. Továbbá figyeljünk arra is, hogy minél kevesebb legyen a háttérzaj, például munka közben nem tanácsos bekapcsolni a tv-t.

Ne dolgozzunk otthonról sötétben, inkább minél több természetes fényt engedjünk be, hiszen pozitívan befolyásolja a közérzetünket, feltölt energiával, így a jobb közérzetünknek köszönhetően jobb kedvünk lesz és lényegesen tisztábban tudunk gondolkodni. A lényeg pedig, hogy igyekezzünk pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, egy kis odafigyeléssel az irodai munka otthon is gördülékenyen működhet.