A legnagyobb bortermelő ország a világon Olaszország, ahol fenséges nedűket készítenek a bortermelő vállalkozások. Itt a szőlőtermesztés szinte már borművészetként tekintenek. Ezt igazolja az is, hogy több ezer éves hagyományok járulnak hozzá a minőségi borok elkészítéséhez. A szőlőfajták meglehetősen változatosak, színes a régiók és a borok skálája. Tehát az ország gazdag a borvidékek területén, a leghíresebbek közé tartozik Veneto, Abruzzo, Friuli, Piemonte, Puglia, és amelyekről szinte minden borkedvelő hallott már, Sicilai, Umbria és Toscana. Ezeken a vidékeken bárki megtalálhatja a számára legideálisabb nedűt, van könnyedebb, összetettebb, illetve nemesebb eredeti olasz bor is.

Mit jelentenek az olasz borok jelölései?

Az olasz borokat különböző kategóriákba sorolják, a VDT, vagyis Vino di tavola, könnyed asztali borokat takar, amit mindennapi fogyasztásra javasolnak a szakemberek. Az IGT, indicazione geografica tipica csoportjába olyan kiváló minőségű regionális borok tartoznak, amelyek nagy ellenőrzéseknek vannak kitéve. Ezzel a jelzéssel ellátott borok tehát nagyon jó minőségűek, éppen ezért az áruk is magasabb. A DOC feliratúak esetében is részletes ellenőrzéseket végeznek, megvizsgálják az eredetüket, a termés hozamát, a gyártás idejét, valamint a gyártás technológiáját.

Az olasz borokat édességi fokozatuk szerint is megkülönböztetik, az asciuttto a nagyon száraz palackozású, seco a száraz, abbacato az enyhén édeskés, semi seco a félszáraz, amabila az édes és a dolce a nagyon édes bor. Az amaro azt jelenti, hogy kesernyés, a habzó borokon a spumante felirat található, a pezsgősebb típusúaknál pedig a frizzantino. Fehér, rózsaszín és piros eredeti olasz borok közül is válogathatnak az érdeklődők.

Az olasz borok ma már szerves részét képezik a magyar gasztronómiának is, így számtalan olyan vállalkozás van hazánkban is, akik eredeti olasz borkülönlegességeket forgalmaznak.

Az olasz borok boltja megnevezést tehát azokra az üzletekre használjuk, amelyek elhozzák itália legnemesebb nedűit.