Egy remekül elkészített steak kulináris élvezeteket nyújt, valódi ízorgiát jelent. Sajnos jelentős azoknak az éttermeknek a tábora, ahol a bélszín steak helyett agyon klopfolt felsálat vagy hátszínt szolgálnak fel, amelyek ráadásul még rágósak is. Éppen ezért célszerű elsajátítani a steak sütés legfontosabb lépéseit, hogy tényleg igazi gasztroélményben legyen részünk.

Milyen húsból készüljön a steak?

Először is kerítsünk egy olyan hentest, aki valóban minőségi húsokkal dolgozik és teljes mértékben megbízható. A marha bélszín az állat legbecsesebb része, ami gyakorlatilag a vesepecsenyéje. A hús egy hosszúkás, henger alakú izom és nem dolgozik sokat a jószág életében. Ebből adódik, hogy lényegesen porhanyósabb és elmondható, hogy a legdrágább alapanyag. Ezért nevezik a steakek királyának. Javasolt egyben megvenni, a jó hentesek nem jó szívvel vágják ketté. A farokból és azokból a darabokból, amelyek leválnak az előkészítés során, egy kiváló tatárbifszteket készíthetünk.

A bélszínből semmiképp se vágjunk 2-3 cm-nél vékonyabb szeleteket és szigorúan tilos kiklopfolni, mivel olyannyira porhanyós, hogy még az ujjunkkal is könnyedén szét tudjuk nyomni. A hátszínnel nem lehet összekeverni, hiszen ennek a húsfajtának egy vékony zsírréteg található az oldalán.

Térjünk rá az előkészületekre…

A mélyhűtött húst teljesen olvasszuk ki és várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű nem lesz. Kizárólag az utolsó pillanatban sózzuk meg, nehogy kihozza a hús nedvességét. Igyekezzünk frissen őrölt borssal megszórni, a zacskós nem lesz jó. Kerüljük a húspuhító használatát, mert az állaga kenőcsössé válik és az ízén is rontani fog.

A legnépszerűbb sütési fokozat a medium, ilyenkor a bélszín belseje rózsaszín marad. A steaket ne süssük forró olajban, a serpenyő aljára viszont egy kis zsiradék kerülhet. Hevítsük fel, majd tegyük bele a hússzeletet és minden oldalát süssük 3-4 percig,  ezzel kérgesítjük, de a nedvesség bent marad. A művelet végén helyezzük a szeleteket alufóliába, majd sorakoztassuk egy tepsibe, amit 15 percre tegyünk a 80 fokos sütőbe. Így lesz tehát a végeredmény ízletes, finom és szaftos.