Télikert

Manapság egyre elterjedtebb a télikertek kiépítése, ami nem meglepő, hiszen rengeteg előnnyel rendelkeznek. Régebben elsősorban az volt a szerepük, hogy az őszi és a téli időszakban óvják az időjárásra érzékenyebb növényeket, de ma már ezen kívül más egyéb funkciókat is betöltenek. A modern télikertek a kiváló hőszigetelésnek köszönhetően fűtéssel is elláthatóak, ezáltal pedig egy plusz helyiséggel bővíthetjük ki az otthonunkat.

Milyen további lehetőségeket rejtenek a télikertek?

A télikerteket nagyméretű üvegfelületek jellemzik, ezért a természetes fényből nem lesz hiányunk, ebből adódik az is, hogy a helyiség garantáltan világos lesz. Az új szobánkat többféle céllal is használhatjuk, ezért alaposan gondoljuk át, hogy miként fogjuk kialakítani.

Amennyiben a télikert a nappaliból nyílik, kibővíthetjük a területet, akár még tolóajtót is felszerelhetünk a kettő közé. Ezzel a megoldással nem csak a télikert lesz meglehetősen világos, mert a természetes fény a nappaliba is beáramlik majd, tehát ott is világosabb lesz. A természetes fény pozitív hatással van a közérzetünkre, javítja a hangulatunkat is.

Ha otthonunkban nem rendelkezünk külön étkező helyiséggel, akkor kialakíthatjuk a télikertben is, így a konyhában is több helyünk marad az egyéb dolgok elvégzésére. A kibővített zárt terület ugyanúgy ellenáll a különféle időjárási viszonyoknak, mint a lakás többi része, nem kell attól tartanunk például, hogy nem lesz eső védett. Éppen ezért bátran bebútorozhatjuk a területet és a növényeket is jobb, ha itt helyezzük el, sokkal jobban fogják magukat érezni a fényáradatban.

Dolgozó szoba is gond nélkül kialakítható a télikertben, sőt a több természetes fény még növeli is a munka hatékonyságát. A kényesebb növényeknek is nyugodt szívvel kereshetünk itt helyet, ráadásul még nyáron sem szükséges őket átrakni.

Jacuzzi és medence fedésére is alkalmasak a télikertek, arra figyeljünk, hogy ebben az esetben ne fából készüljön, hanem lehetőleg inkább alumíniumból vagy műanyagból, mert a fa nem igazán bírja a párás környezetet és ezért lényegesen lecsökken az élettartama.