Mindenkivel előfordul, hogy kiesik valami a zsebéből, vagy ottfelejti valahol a táskáját. Ha szerencsénk van, akkor csak könnyen pótolható dolgokat hagyunk el, de megvan az esélye, hogy olykor-olykor fontos dolgoknak is nyoma vész. Gondoljunk csak rá, hogy mennyivel megnő a kockázata az ilyen eseményeknek például egyetemista korban, a szórakozóhelyeken nagy tömegben, (jó)néhány alkoholos üdítőital elfogyasztása után táncolva – mennyire koordinálatlan tud lenni a mozgása az embernek, milyen meggondolatlan döntéseket hozhat.

Ha pedig nem csak a BKV jegy esik ki a zsebből, hanem a telefon, vagy a lakáskulcs, akkor bizony előfordulhat, hogy igen körülményesen juthatunk csak haza és ott is elakadunk a bejárati ajtónál.

Egy egész szolgáltatási szektor épül a digitális adataink védelmére, biztonsági mentések készítésére, ezek rendre reflektorfénybe kerülnek. De éppolyan fontosak a hagyományos eszközeink esetében is tartalékról gondoskodni. A kulcsmásolás a digitális korban is megőrzi fontos szerepét, a zárszerkezetek éppúgy fejlesztéseket kapnak, mint minden más technológia, vele együtt fejlődnek a kulcsok és a sokszorosításukhoz szükséges korszerű kulcsmásoló technológia is.

Gondoskodjunk tehát kellő mennyiségű pótkulcsról, hogy minden komplikáció esetén is, ha nem is nálunk, de valamelyik rokonunknál legyen egy kulcs, amivel bejuthatunk a lakásunkba. Főleg ugye a téli időszakban különösen fontos dolog ez, hiszen a hideg időben szabad ég alatt töltött órák száma negatívan hathat az egészségünkre, kiemelt akkor, ha megizzadtunk, és/vagy nem vagyunk kellő mértékben felöltözve.