Szaunát már a közép- amerikai indiánok, aztékok és maják is használtak, eredetileg melegedésre szánták és fürdőhelyiséget szerettek volna kialakítani benne, ám rájöttek, hogy betegeket tudnak általa gyógyítani jótékony hatásainak köszönhetően. A finn szaunának számtalan pozitívuma van, viszont bizonyos problémák fennállása esetén nem alkalmazható, ilyen a magas vérnyomás, visszér, epilepszia, szívbetegség, valamint 12 éves kor alatt sem ajánlott. Jóllakottan, alkohol hatása alatt szintén tilos a finn szauna használat.

A finn szaunának jótékony hatásai vannak a szervezetre nézve.

Nézzük hát, hogy milyen hatással is van a szervezetünkre a finn szauna?

A finn szauna igazi kikapcsolódást jelent,  erősíti az immunrendszert, normalizálja az anyagcsere folyamatot és regenerálja az ereket. Az izzadást a belső elválasztású mirigyek fokozódása idézi elő, közben a pórusok kitágulnak és így távoznak a szervezetünkből a méreganyagok. Normalizálja a vérellátást, vérkeringést, ezért van az, hogy azoknak, akik valamilyen szívproblémával küzdenek, számukra megterhelő lehet. A kórokozók és a baktériumok a szauna kabin száraz, meleg levegőjének a hatására elpusztulnak. Még jobb hatást érhetünk el azzal, ha közben vagy a végén megmártózunk egy hideg fürdőben, ugyanis a testünk pozitívan reagál a hirtelen hőmérséklet változásra, többek között jót tesz a bőrnek és az idegrendszerünknek, ráadásul elősegíti a testi, lelki feltöltődést.

A szaunában saját papucsot és törölközőt viseljünk, otthoni szauna esetében is mindenképp legyen nálunk egy nagy lepedő, vagy törölköző, lehetőleg olyan, ami jól szívja a nedvességet.

Telepíthető a finn szauna otthonra?

Egy szauna otthonra kiváló megoldást jelent, és napjainkban egyre többen élnek a lehetőséggel. Az északon élők úgy nem is építenek házat, hogy ne lenne benne szauna. Az őszi, téli hideg napokon kifejezetten jól esik felmelegedni egy szauna társaságában. Egy beltéri szauna megépítését mindig alapos tervezés előzi meg, természetesen az ügyfél igényeihez mérten. A tervezés előtt rengeteg konzultáció és egyeztetés történik. Ezután jön a kivitelezés, és a tökéletes működés miatt a rendszeres karbantartás.