Mire ügyelj katalógus készítésekor? Mitől függ az ár?

A katalógus készítés még a tapasztaltabb cégvezetőket és marketingeseket is sokszor megizzasztja. Ennek oka, hogy rendkívül sok paramétertől függ a végeredmény, és természetesen a végösszeg is. Érdemes tehát átgondolni, hogy mi lesz a kiadvány célja, felhasználási helye, ki a célcsoportja és főleg azt, hogy mit akarsz a cégedről kommunikálni.

Cikkünk első részében azt mutatjuk be, hogy mitől függ a katalógus minősége, és ezzel együtt az ára.

A katalógus készítés összetett folyamat

Minőség vs ár

Számtalan féle katalógus létezik. Van, amit az ember amikor a kezébe vesz, egyből elkapja a „wow” érzés. Ezeket nevezhetjük prémium minőségű kiadványoknak is, hiszen tapintását, küllemét és a nyomtatás minőségét tekintve magas minőséget sugároznak.

Két részre érdemes bontani a katalógusokat: van egy borítójuk, mint egy könyvnek és vannak a belívek. Ahhoz, hogy a végeredmény megfelelő legyen, érdemes mindkét részt szinkronban tartani. Felesleges egy vastagabb, soft touch fóliázott előlap, ha a belívek a legvékonyabb, fekete fehér nyomtatással készülnek. És ez fordítva is igaz.

A vékonyabb papírok olcsóbbak, de minél keskenyebbek, annál kevésbé nyújtanak magas minőségű hatást. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy gyorsabban szakadnak, egyszerűen csak az érzetük más. Laponkénti 150 gr súlytól már elfogadhatónak, sőt, akár prémiumabb minőségűnek is nevezhetjük a papírokat. Ez alatt vékonyabbak a lapok, ami értelemszerűen az árat tekintve is kedvezőbb, de ezt az is érezni fogja, aki a kezébe veszi a katalógust.

A katalógus készítésekor el kell dönteni, hogy mennyire részlet gazdag nyomtatást szeretnél kérni. Az 1+0 fekete szín esetében sima fekete fehér végeredményt fogsz kapni.

Itt álljunk meg egy pillanatra: mi az a + a két szám között?

Az első számjegy a nyomtatott oldal első, míg a második a hátoldal színére vonatkozik. Pontosabban arra, hogy a CMYK színskálából hányféle színt használnak a nyomtatás során. Tehát a 2+2 jelölhet például az előlapon fekete és piros, a hátlapon pedig csak zöld és kék festéket is.

A legrészletesebb és legszínesebb változathoz válaszd a 4+4-es színeket.

Ofszet, vagy műnyomó?

Az ofszet papíron nincs fedőréteg, ami azt jelenti, hogy a festéket a papír közvetlenül magába szívja. Ez a megoldás szintén kedvezőbb a költségeket tekintve, de a képek életlenebbek lesznek. Előnyük, hogy könnyen lehet rájuk tollal, vagy ceruzával is írni, viszont minőségüket tekintve a kevésbé látványos megoldások közé tartoznak.

A műnyomó papírok esetében egy máz fedi be a lapokat. Ennek köszönhető, hogy a képek élesebbek, jobb minőségűek lesznek. Ha magasabb minőségű katalógus készítésén gondolkozol, akkor ez utóbbit ajánljuk Neked.

Kérhető extrák

A katalógus készítése során az árat és a minőséget nagyban befolyásolja az, hogy milyen extrákat kérsz a felületekre, vagy a kötészet során. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

  • a soft touch fóliázás kellemesebb tapintást ad a lapoknak. Kicsit olyan, mintha selyemmel lenne beborítva a felület
  • UV formalakkozás esetén adott területeket emelhet ki a grafikus, amely csillogóbb és fényesebb lesz, mint a környezete
  • Domborozás esetén tapinthatóvá tehetsz bizonyos elemeket, például logót, vagy valamilyen termékképet. Ilyenkor az adott terület kiemelkedik a lap síkjából, és valóban kézzelfoghatóvá válik