A mai világban nagyon sokan szeretnek szaunázni, hiszen felfrissül tőle az ember és nagyon jó hatással van az immunrendszerre, például méregtelenít. Manapság már egyre többen alakítanak ki otthonukban is saját finn szaunát, így a család tagjainak ki se kell mozdulniuk, ha kedvük támad beülni egy kicsit relaxálni, és egyedül élvezhetik a teljes nyugalmat, kényelmet. A finn szauna a testet és lelket egyaránt feltölti.

Egyre többen építtetnek szaunát otthonukba.

A szauna építés egyik legfontosabb szabálya, hogy megbízható szakembert, vagy kivitelező céget találjunk, akik rendelkeznek referenciával is, hiszen a szauna építés, karbantartás és tervezés összetett feladat. A szauna dizájnját egyedi igények szerint is meg lehet valósítani, erről szól a szauna tervezés, amikor folyamatosan konzultálnunk kell a dizájnerekkel, akik majd a látványtervet is elkészítik számunkra. Mindenesetre, ha így járunk el a stílusos megjelenés és a precíz kivitelezés garantált.

Finn szauna építés megvalósítható a fürdőszobában, kültéren, wellness helyiségben és még számtalan területen. Kerüljön bárhová is, a szakemberek minden esetben alapos mérnöki felmérést fognak végezni, majd ezután következik csak a tervezés, végül a látványterv és a kivitelezés.

Hogyan kell a finn szaunát karbantartani?

Ne használjunk vegyszereket, mivel beivódhatnak a fába, és használat közben olyan anyagok szabadulhatnak fel, amelyek az egészségre károsak. Kifejezetten kaphatóak szauna tisztító, illetve fertőtlenítő szerek, amelyekkel nyugodtan és könnyedén távolíthatjuk el a port és a szennyeződéseket. Ezeket is általában vízzel szükséges hígítani, ezt követően pedig egy puha törlővel átmenni a felületeken. A folyamat végén mindenképp szellőztessünk a szaunában, valamint a helyiségben is, ezzel elkerülhető a penészgomba elterjedése.

Az ülőpadot és a lábrácsot fél évente célszerű átkenni paraffin olajjal, használat közben pedig tegyünk magunk alá egy törölközőt, ami felfogja az izzadságot.

A szauna karbantartás fontos lépése a kályha tisztítása, ennek külső részét klórmentes vegyszerrel töröljük át, ami hatásos a vízkő ellen is, és figyeljünk, hogy a belső részre nehogy kerüljön a vegyületből. A szauna kövekkel nincs semmi teendő, akár még 8 évig is kibírják, ennyi idő után azért érdemes őket lecserélni.