A fűtéskorszerűsítés a 21.század egyik sarkalatos pontja, az épületeknek egyre komolyan enetgetikai követelményeknek kell megfelelnie. Egyrészt a fűtés költségeinek visszaszorítása a cél, másrészt a környezetvédelmi jelentősége kiemelkedő. A cél kettős kell, hogy legyen: a fűtőrendszereknek csökkenteni kell a károsanyag kibocsátását, az épületeknek pedig megfelelő hőszigeteléssel kell rendelkeznie ahhoz, hogy hatékonyan tudjon működni a fűtés és jó besorolást érhessenek el az épületenergetikai skálán. Az új építésű lakásokál eleve kötelező egy bizonyos szintet megütni, de várhatóan szigorodni fognak a régebbi építésű lakásokra vonatkozó előírások is.
Az átállást hatékonyabb fűtőberendezésekre a legtöbb EU-s országban állami támogatás igénybevételével lehet megvalósítani, amitől azok akiknek módjában áll beruházni még nagyobbb kedvvel fognak zöldebb, takarékosabb és hatékonyabb technológiákra váltani.

A modern energiaforrások

A fosszilis tüzelőanyagok nagy előnye, hogy rendkívül sok energiát tárolnak koncentráltan és azt könnyű hőenergiává alakítani. A hátrányuk, hogy nagyfokú környezetszennyező hatásuk van, és ami egyre kevésbé preferálttá teszi őket, hogy belátható időn belül elfogynak és nem termelődnek újra.
A huszadik században az elektromosság már számottevő szerepet játszott ugyan az energiaforrások között, azonban annak előállításához még mindig döntő többségben fosszilis tüzelőanyagokat használtak. A technológiai fejlődés lehetővé tette a nukleáris erőművek építését, amelyek ugyan nem veszélytelenek, azonban rendkívül sok elektromos energia előállítására képesek, és a nukleáris hulladékot leszámítva a környezetre gyakorolt hatásuk sokkal kedvezőbb, mint például a szénerőműveknek.

A 21. században aztán a figyelem a megújuló energiaforrásokra összpontosul, melyek egyre jobb hatásfokkal képesek elektromos áram előállítására és a működésük során már semmilyen károsanyagot nem bocsátanak ki. A szélerőművek, vízerőművek, napelemek telepításük után már tényleg csak termelik az energiát, a karbantartáson kívül nem igényelnek ráfordítást. Hátrányuk, hogy nem biztosítanak folyamatos energiaellátást (a Nap nem süt állandóan, a szél nem feúj állandóan stb.), az elektromos energia pedig nehezen tárolható, ennek a problémának az áthidalása még a jövő feladata.
Mindenesetre nagyon valószínű, hogy a gázkonvektorokat és a vegyestüzelésű kazánokat idővel az elektromos radiátorok, az infrapanelek és egyéb elektromos fűtőrendszerek fogják felváltani, amelyek a szigetelőanyagok fejlődésével roppant gazdaságossá teszik a fűtést.

Most érdemes a jó megoldáson gondolkozni

Nem lehet elég korán kezdeni a fűtéskorszerűsítést, most áprilisban már mindenképpen el kell kezdeni az információ begyűjtését, hogy a lehetőségekből a lakásunkhoz és a pénztárcánkhoz leginkább alkalmas megoldást tudjuk beszereltetni a 2019-es fűtési szezon beköszönte előtt. Böngésszük a szakmai portálokat, nagyon sok hasznos információ pár kattintással elérhető az interneten, illetve ne habozzunk kérdezősködni sem.