Az egészség az egyik legfontosabb kincsünk. A megőrzéséért, illetve a megbetegedések után a visszaszerzésért rengeteget kell tennünk. Szerencsére nagyon sok minden: többek között gyógyszerek, táplálékkiegészítők, bio- és gyógynövények segítenek ebben bennünket. A család minden tagja számára hasznos lehet a kamilla.

A növény néhány jellemzője, használatának rövid története…

A jellegzetes sárga fészekkel és fehér szirmokkal rendelkező virág jótékony élettani hatásaira már az ókorban Hippokratész is felfigyelt. A középkorban a szerzetesek és az alkimisták is felismerték a növény gyógyító erejét. Ezt követően egyre szélesebb körben használták; jelenleg több vállalkozás foglalkozik a gyógynövény termesztésével. A cégek leggyakrabban teák, krémek, kozmetikai szerek készítéséhez használják. Otthon azonban fürdő borogatás is készíthető belőle, emellett inhalálásra, gőzölésre is használható.

Milyen esetekben segíthet a kamilla?

A gyógynövény könnyebbé teheti a kisbabák életét, ugyanis csökkenti a hasgörcsöket, valamint a fogak növekedésével együtt járó kíméletlen fájdalmakat.

A gyógyító virágnak a csecsemők mellett a kamaszok is nagy hasznát vehetik. Nagyon sok tinédzser küzd a pattanásokkal. A kellemetlen bőrelváltozások krémekkel külsőleg kezelhetők. A tinilányoknak komoly fájdalmat okozhat a menstruációs ciklus kialakulása. A havi vérzés során gyakrabban jelentkező görcsök kiválóan oldhatók kamillás ülőfürdővel.

A megfázásos megbetegedések, a légúti fertőzések, valamint az influenza kellemetlen tünetei szintén enyhíthetők a gyógynövény tartalmú gőzpárlattal. A torokgyulladás és a szájban keletkezett sebek gyógyításában a kamillából készült főzet gargalizálása segíthet.

A bőr, illetve a körmök elváltozásai szintén kezelhetők kamillát tartalmazó készítménnyel.