A legtöbb gyermek nagyon szereti az édességeket. A finomított cukrok azonban rendkívül ártalmasak lehetnek, ezért a srácoknak sem szabad túl sokat fogyasztani belőle. Ennek lehet, hogy nem fognak örülni. Azonban van néhány egyszerű lehetőség, amellyel jelentős mértékben csökkenthető az ételek finomított cukor tartalma. Így a kisfiúknak és a kislányoknak nem kell lemondaniuk az édes ízről.

Mire érdemes figyelni az étrend kialakításakor?

Az édességfogyasztást célszerű beilleszteni a táplálkozási szokások közé. Így a legkisebb lurkók is láthatják, mikor milyen típusú cukrozott finomságokat ehetnek. Reggelire, ebédre, vacsorára nem ajánlott kizárólag édes ételeket enni. A legjobb, ha desszertként, vagy ünnepek alkalmával esznek ilyen élelmiszereket.
Soha nem szabad magas cukortartalmú finomságokkal jutalmazni a gyermeket.

A legtöbb készétel tartalmaz cukort. Mit tehet?

Ajánlott megmutatni a gyermekeknek néhány egyéb édesítőszert. Megismerhetik és kipróbálhatják a mézet, steviát, valamint a mesterséges készítményeket, ezután könnyen találhatnak kellemes édes ízeket. De az új termék használatakor is törekedni kell a mértékletességre.

A joghurtok, müzlik, üdítők, péksütemények, kekszek közül nagyon sok tartalmaz cukrot. Ezek az élelmiszerek és italok egyszerűen lecserélhetők. Érdemes natúr tejtermékeket választani és gyümölcsöket hozzájuk adni; az üdítők helyettesíthetők préselt, vagy frissen facsart italokkal; a sütemények, nassolni valók elkészítéséhez használható barna cukor és teljes kiőrlésű liszt; a müzlit felválthatja a kása.

Amit soha ne tegyen…

Nem szabad a gyermeket eltiltani az édességektől. Ilyenkor a barátaitól fog kérni, később a zsebpénzét költheti cukrozott finomságokra. Gondoljon arra, hogy a szervezet egészséges működéséhez hozzájárulnak a cukrok.