Azt állítja egy régi közmondás, hogy rend a lelke mindennek! Ha szó szerint értelmezzük ezt a mondatot, akkor eszünkbe juthat a családi fészek kitakarítása. Ez bizony nem is egyszerű feladat, rendszeresen kell portalanítani.

Hogyan érdemes elkezdeni a portalanítást?

A portalanításra is igaz, hogy mindenki másként csinálja. De az biztos, hogy mindenkinek szüksége van néhány termékre a sikeres munkához. Törlőkendők, bútorápolók, elektrosztatikus poroló és porszívó is könnyebbé teszik ezt a feladatot. Ezen kívül van néhány olyan praktika, ami minden lakásban jól beválhat.

Hogyan tehetjük könnyebbé a portalanítást?

Kizárhatjuk, de legalábbis megakadályozhatjuk azt, hogy nagy mennyiségű por kerüljön be a lakásunkba. Ehhez az épület kiváló minőségű szigetelésére van szükségünk. De a bejárati ajtó előtt lévő lábtörlővel is csökkenthetjük a lakásba bekerülő por mennyiségét. A cipőnkről ugyanis lepucolhatjuk az utcán felgyülemlett koszt.
A szellőztetési szokásaink megváltoztatása is sokat segíthet. Minél rövidebb ideig tartjuk nyitva az ablakokat, annál kevesebb por kerülhet be az otthonunkba.
A kutyák és a cicák is rengeteg koszt hozhatnak be a lakásba, ezért érdemes őket, házon kívül egy mellék épületben fésülni és fürdetni.

Hasznos tippek a munkához…

A portalanítást érdemes fentről lefele haladva végezni. Csillárok, karnis, szekrények teteje… Gondolj a legapróbb dísztárgyakra is, hiszen ezeken a termékeken is rengeteg por van.
A portalanítás során érdemes figyelni az ülőgarnitúrára és az ágyak kárpitjára is. A por káros hatásaitól ajánlott megvédeni minden bútorhuzatot, ezért a takarítás előtt egy nagy és könnyen mosható pléddel kell betakarni az összes bútort.