Minden család szereti a finomságokat. Az anyukák ezért nagyon gyakran sütnek főznek, sokszor bizony lesik a gyerekek kívánságait is. Biztos, hogy minden családnak rengeteg kedvenc étele van! Talán ti is szeretitek a szilvát. A szilvából rengeteg hidegen és melegen is fogyasztható finomság készíthető. Krémlevesek, piték, rétesek, lekváros sütemények hogy csak néhányat említsek.

Miért készíts szilvakrémlevest?

Egyszerűen, gyorsan és akár tejföl, tejszín, vagy joghurt illetve vörösbor hozzáadásával is elkészíthető. Csodálatos aroma, magával ragadó színek bársonyosság…

Egy különleges szilva krém leves…

Hozzávalók:

90 dkg szilva,
2,5 dl víz,
1 dl vörösbor,
15dkg natúr joghurt,
1 evőkanál méz,
fél citrom héja,
két teáskanál őrölt fahéj,
őrölt szegfűszeg ízlés szerint.

Először is a szilvákat alaposan mosd meg, távolítsd el a magokat majd főzd meg a citromos, fahéjas, szegfűszeges vízben. Ha a szilva puhára főtt, akkor vedd le a tűzről botmixerrel pépesítsd majd keverd hozzá a mézet, a joghurtot és a vörösbort. Ha kész akkor hideg vízbe hűtsd le, majd tedd a hűtőbe.

No és a feltét?

Tálalás előtt néhány darab szilvával díszítheted a krémlevest, de készíthetsz akár habgaluskát is.

Hozzávalók a habgaluskához:
2 db tojásfehérje,
2,5 dl tej.

Forrald fel a tejet, majd a tojások fehérje részét verd kemény habbá, egy kanállal szaggasd a tej fölé és főzd meg. Ha kész, csepegtesd le és tedd a levesre.A másik nagyon egyszerű szilvás finomság a bögrés- szilvás pite.

Hozzávalók:
1 bögre joghurt,
0,5 bögre olaj,
2 bögre szilva,
2 bögre liszt,
2 bögre kristálycukor,
2 db tojás,
1 vaníliás cukor
1 sütőpor.
fahéj ízlés szerint.

Hogyan készítsd el a szilvás pitét?

A szilvát alaposan mosd meg és magozd ki, majd vágd apró darabokra és szórd meg fahéjjal. Ezután vegyél elő két edényt, az egyikbe keverd el a lisztet és a sütőport, a másikba pedig habverővel vegyítsd a tojást, a cukrot, a joghurtot és az olajat. Majd kanalazd ehhez a masszához a sütőporos lisztet, alaposan dolgozd el. Majd tedd kivajazott kilisztezett tepsibe. Amit előmelegített sütőben 170 °c-on süssd ki.