Ha van családod és háztartást is vezetsz, és a mindennapjaidban komoly szerep jut az ételek elkészítésének, akkor lehet, hogy veled is előfordult már, hogy néha nehezen tudtad eldönteni azt, hogy mit is egyen a családod. Ebben segítünk neked most. Egy olcsó, rövid idő alatt elkészíthető, ugyanakkor finom és tápláló levest ajánlunk a téli napokra. Ez pedig a frankfurti leves.
Á igen, gyerekkorunk egyik, nagy kedvence!
Miért is szeretjük a frankfurti levest? A zöldségek ízvilága, tejföl bársonyossága, a fűszerek harmóniája és a leves kellemes színe… ugye benned is szép emlékeket idéz fel? Arról nem beszélve, hogy szinte minden gyermek szereti ezt az ételt.
Hogyan készítsd el a frankfurti levest?
Először is készítsd elő a hozzávalókat. Szükséged lesz két -három evőkanál olajra, egy közepes fej vöröshagymára, két gerezd fokhagymára, négy kisebb burgonyára, egy kelkáposztára, sóra, borsra, fűszerpaprikára, lisztre, tejfölre és körül belül olyan két liter vízre is. Persze a frankfurti levesből nem hiányozhat a virsli sem. Vegyél azt is legalább két párat.
Ha mindezzel megvagy, akkor foglalkozhatsz a frankfurti leves elkészítésével is. Először is tisztítsd meg és aprítsd fel a zöldségeket és a virslit is Ezután pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd fűszerezd, add hozzá a préselt fokhagymát is. Tedd bele a krumplit öntsd fel a vízzel, főzd a krumplit félig puhára, ezután pedig add hozzá a káposztát, végül pedig a virslit is. Ha az összes zöldség és a virsli is puha, akkor keverd össze a tejfölt és a lisztet, az így elkészült habarást add a leveshez. Miután felforrt zárd el a tűzhelyet. Kész lett a finom ebéd.
Ha pedig szeretnéd még táplálóbbá tenni a frankfurti levest, akkor vegyél zsömlét, vagy óriás bucit, vágd le a tetejüket, szedd ki a belsejüket és merj az üregbe a levesből. A gyermekeid nagyon fognak örülni ennek tányér helyettesítőnek.
Honnan ered a frankfurti leves?
A frankfurti leves története érdekes módon nem Frankfurthoz kötődik, hanem valójában egy magyar kreáció. Az étel neve feltehetően onnan ered, hogy a magyar konyha adaptálta a német gasztronómia egyes elemeit, mint például a virslit, és ötvözte azokat a hagyományos magyar ízekkel. Ez az ötvözet eredményezte ezt a népszerű, téli melegítő levest.
Az étel elkészítése során érdemes néhány apró trükkre odafigyelni, hogy a végeredmény még finomabb legyen. A kelkáposzta feldolgozásakor távolítsuk el a vastagabb, fásabb ereket, mert ezek nehezebben puhulnak meg és ronthatják az étel élvezeti értékét. A burgonyát érdemes egyforma méretű kockákra vágni, hogy egyenletesen főjön meg. A virsli kiválasztásánál törekedjünk a jó minőségű termékekre, mert ezek íze jobban érvényesül a levesben.
A fűszerezés tekintetében se féljünk kísérletezni. Bár a klasszikus recept só, bors és fűszerpaprika használatát írja elő, egy csipetnyi őrölt kömény vagy egy babérlevél új dimenziókat nyithat meg az ízvilágban. Ha szereted a csípőset, egy kis chili vagy cayenne bors izgalmas csavart adhat az ételnek.
A habarás elkészítése kulcsfontosságú mozzanat. Ha túl forró leveshez adjuk a hideg tejföl-liszt keveréket, könnyen csomós lehet a végeredmény. Ennek elkerülésére érdemes a habaráshoz használt tejfölt szobahőmérsékletűre melegíteni, és a liszttel való összekeverés után fokozatosan adagolni hozzá a forró levest, folyamatos kevergetés mellett. Így biztosan sima, csomómentes lesz a végeredmény.
A frankfurti leves nem csak finom, de rendkívül variálható étel is. Ha szeretnéd még tartalmasabbá tenni, adhatsz hozzá egy marék főtt rizst vagy tésztát. Vegetáriánus verzióhoz helyettesítheted a virslit füstölt tofuval vagy tempehvel. Ha kalóriaszegényebb változatot szeretnél, használj zsírszegény tejfölt és csökkentsd az olaj mennyiségét.
Az étel tálalása is fontos része az élménynek. A korábban említett zsemlyében vagy óriás buciban való tálalás mellett más kreatív megoldásokat is alkalmazhatsz. Például tálalhatod a levest nagyobb kenyércipóban, amit előzőleg kivájtál. Ez nem csak látványos, de praktikus is, hiszen a kenyér felszívja a leves egy részét, így még ízletesebbé téve az ételt.
A frankfurti leves kiválóan alkalmas nagyobb adagban való elkészítésre is. Ha több napra előre főzöl, érdemes tudni, hogy ez az étel állás közben csak még finomabb lesz, ahogy az ízek jobban összeérnek. Hűtőben 3-4 napig is eltartható, de le is fagyaszthatod kisebb adagokban, így mindig kéznél lesz egy gyors és tápláló fogás a hideg téli napokra.
Ne feledd, hogy a főzés nem csak az ételről szól, hanem arról is, hogy szeretetet és gondoskodást fejezünk ki a családunk és barátaink felé. A frankfurti leves elkészítése és közös elfogyasztása remek alkalom arra, hogy minőségi időt tölts szeretteiddel. Vonjuk be a gyerekeket is a főzésbe, hadd segítsenek a zöldségek tisztításában vagy a virsli felkarikázásában. Ez nem csak a családi köteléket erősíti, de lehetőséget ad arra is, hogy játékos formában tanítsuk meg nekik az alapvető konyhai készségeket.
A frankfurti leves tehát nem csupán egy egyszerű étel, hanem egy valódi családi élmény. Az illatok, az ízek és a közösen eltöltött idő mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a fogás generációkon át kedvenc maradjon. Legközelebb, amikor azon töprengsz, mit főzz ebédre, gondolj a frankfurti levesre – garantáltan mosolyt csal majd a családod arcára.