Azok a családok, akik kertes házban laknak, gyakran tartanak kutyát. Nem csak a gyerekeknek, az állatoknak is kijár a helyes táplálkozás. Mai bejegyzésünkben próbálunk segítséget nyújtani ahhoz, hogyan válasszunk a házi kedvencnek tápot, anélkül, hogy konkrét kutyatáp márkát említenénk.

Rengetegféle kutyatáp elérhető a piacon, de sokszor bajban vagyunk, mivel nem tudjuk, hogy melyik elégítheti ki teljesen kutyusunk igényeit. Cikkünk segíteni fog Önnek és a bejegyzés elolvasása után magabiztosabban dönti majd el, hogy melyik tápot válassza.

Nem fogjuk leírni az összes fajta által preferált tápot, de szerintünk nem is kell, mivel ha négy fontos dologhoz tartjuk magunkat, akkor nem lőhetünk nagyon mellé. A legfontosabb, hogy a kutya húsevő. Sok mindent megeszik, de a hús fogja tenni a legjobbakat szervezetével, szőrével és egészségével. Ebből adódik, hogy a sok mesterséges adalékot, állati és növényi eredetű melléktermékeknek semmi haszna, mivel csak a táp nagyságát növelik, tápanyagtartalmát nem. Mindig válasszunk olyan tápot, ami legalább 50% hústartalommal bír, de inkább legyen ez a szám 60-70%. Figyeljünk rá, hogy ne tartalmazzon sok felesleges mellékterméket, mivel ezek csak átmennek a kutyán és nem fog tőlük jól lakni. Mindig lesznek olyan adalékok, melyek ismeretlenek számunkra, de hallgassunk a józan eszünkre és válasszuk inkább a kicsit drágább, de jobb minőségű tápot.

A másik trükkös megoldás a táp színezése szokott lenni, mivel ezek semmilyen előnnyel nem járnak a kutyánk számára, csak a gazdira akarnak hatni, hogy válassza a színesebbet. Sokszor a kutya sem szokta megenni az ilyen tápot, általában kiválogatja a barna szemeket és csak azokat eszi meg. Nem minden esetben rossz minőségű tápról beszélünk, ha színes, de ha elérhető barna, akkor inkább azt válasszuk, mert a kutya is szívesebben fogja megenni. Kutyánk kora is fontos tényező, mivel a kölyköknél még nem fejlődtek ki megfelelően a fogak és más összetételű tápanyagokra van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Az idősebb korban lévő, illetve betegségből felépülő kutyusoknál is másfajta tápra van szükség. Az utolsó fontos tényező a szavatosság figyelése, mivel nem egy hét alatt fog elfogyni a táp, így mindig gondolkozzunk előre. Ne válasszunk olyan tápot, melynek szavatossága csak pár hét, vagy egy-két hónap.

Ha ezekre a tényezőkre figyelünk, akkor biztosan boldog lesz kutyusunk és megfelelő táplálékhoz juthat minden egyes nap. Minden esetben beszéljük meg a vásárolandó tápot az eladóval, mivel hozzáértésükkel jobban ki tudjuk majd választani a legmegfelelőbb tápot négylábú kedvencünknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük