Az Esterházyak Magyarország ismert és rendkívül befolyásos nemesi családjai közé tartoztak. Az életükről nagyon sokat tudhatunk, néhány ismert kastélyukat pedig ma is meglátogathatjuk. Az egyik ilyen ismert kastély Nyugat-Magyarországon, Fertődön található.

A fertődi Esterházy-kastély

Ez a kastély a csodálatos barokk stílusú épület, amelyet méltán neveznek a „magyar Versailles”-nak is. A jelenleg is uralkodó formáját a 18. században alakították ki, az akkori tulajdonos Esterházy Miklós és a kor ismert építészei, Martinelli, Jakoby és Hefele Menyhért tervei alapján. Az elmúlt évtizedben is felújították és a rekonstrukció során is megőrizték Esterházy Miklós terveit. Ma is folyamatosan fogadja a látogatókat, számos utazási iroda tervez kirándulásokat a kastélyba és folyamatosan rendeznek különböző komolyzenei koncerteket is itt.

Nézzünk néhány sajátosságot

Az Esterházy-kastély egyediségét, már a területre belépve érezhetjük, hiszen egy három nyílású kovácsolt vas kapun keresztül léphetünk be ide. A kastély külső területe gyönyörű. Óriási francia park, pompás rózsakert, szobrok, szökőkút és kápolna is megtalálható itt. Az épületbe pedig magával ragadó, szabad lépcsőkön áthaladva léphetünk be. Ahogy belépünk rögtön egy óriási területre jutunk, ahol Josef Ignatz Mildolfer egy csodálatos freskója díszíti a mennyezetet. A kastély egyébként 126 szobából áll, amelyek mindegyike rendkívül díszes, és a berendezés is igen gazdag. Leginkább a rokokó stílus uralkodik a fertődi Esterházy-kastélyban. A legcsodálatosabb termei: az emeleten található francia díszterem, ahol gyönyörű tükröket, flamand gobleineket, aranyozott bútorokat is találhatunk. A Mária Terézia tiszteletére kialakított teremben kínai stílus uralkodik. A zeneteremben és a közelében lévő három teremben a kor nagy zeneszerzőjére Joseph Haydn munkásságára utaló lakberendezési tárgyak találhatóak meg, aki a család támogatásával számos operát, szimfóniát komponált ebben a kastélyban. A világhírű zeneszerző tiszteletére ma is számos koncertet adnak a kastély dísztermében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük